İl Sağlık Müdürü Dr. Sebahattin YILMAZ ;Tütün kullanımı, dünyada ve ülkemizde önlenebilir hastalık ve ölüm nedenlerinin başında gelmektedir. Tütün kullanımı başta kalp ve damar hastalıkları, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH), akciğer kanseri, vücuttaki diğer kanserler (gırtlak kanseri, mesane kanseri, yemek borusu kanseri, rahim kanseri v.b.) olmak üzere gebelik ile ilgili sorunlara ve diğer birçok ciddi sağlık problemlerine neden olmaktadır. Başta sigara olmak üzere tüm tütün ürünlerini (puro, pipo, nargile, enfiye vs.) içmek; bedenin tüm sistemlerini etkileyen, bağımlılık yapan, kronik ve tedavi edilebilir bir hastalıktır.
Ülkemizde her yıl 100.000 kişinin tütüne bağlı hastalıklardan öldüğü bilinmektedir. Sigara sadece içenin değil, başta çocuklarımız olmak üzere, hatta daha doğmamış bebeklerimizin bile sağlığını bozmaktadır. Ayrıca ebeveynleri sigara içen çocukların ileride sigara bağımlısı olma riski diğerlerinden çok daha yüksektir.
Temmuz 2009’dan bu güne sigara bırakma poliklinikleri vatandaşlarımıza hizmet vermektedir. Bugün İlimizde Antakya, Arsuz, Dörtyol, İskenderun ve Kırıkhan ilçelerimizde faaliyet veren toplam 7 birimde sigara bırakma polikliniği bulunmaktadır. Alo 171 Sigara Bırakma Danışma Hattına başvuru yapan vatandaşlarımıza, başvuruları sonrasında eğitim almış sağlık çalışanları tarafından danışmanlık hizmeti verilmekte, hekimlerin gerekli gördüğü durumlarda ücretsiz ilaç verilerek farmakolojik tedavi uygulanmaktadır. 2017 yılı içerisinde sigara bırakma polikliniklerimize 965 kişi başvuruda bulunmuş olup, başvuruda bulunanlardan 204 kişi farmakolojik tedavi ile 13 kişi ise danışmanlık hizmeti verilerek sigarayı bırakmıştır.
Bugün tüm dünya ülkelerinde sigarayı bırakmada “Sigarayı Bırakma Polikliniklerinin etkinliği kabul görmektedir. Sigarayı bırakma polikliniklerine başvuran kişilerde sigarayı bırakma oranı, kendi kendine sigarayı bırakmaya çalışanlara oranla daha yüksektir.
Bunun yanı sıra İlimizde de Dumansız Hava Sahası denetimleri tüm hızıyla devam etmekte olup 2017 yılı içerisinde toplam 25789 işyeri denetlenmiş olup; İhlal uygulayan işletmelere toplam 1.588.078 TL idari para cezası uygulanmıştır.
Tütün mücadelesinin bütün adımlarına vatandaşların sahip çıkması kamusal hizmetlerin gücünü artırmaktadır. Bu sebeple eğlence ve yemek yenilen kapalı mekânlarda sigara içilmesi durumunda Alo 184 ve Yeşil Dedektör ihbar hatlarının kullanılarak vatandaşlarımızın da Dumansız Hava Sahasına destek vermesini hedeflemekteyiz
31 Mayıs Dünya Tütünsüz Günü dolayısı ile tüm halkımızın gününü kutlar ” Dumansız Bir Hava Sahasında ” yaşamalarını temenni ederim.