Endüstriyel ve Medikal Robot Teknolojileri İSTE’de tanıtıldı

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü (İYTE) öğretim üyesi Doç. Dr. Gökhan KİPER,

“Endüstriyel ve Medikal Robot Teknolojileri” konulu konferansını

İskenderun Teknik Üniversitesi’nde (İSTE) verdi.

Konferansında; “İşlevsellik, çeviklik ve ivme açısından İSTE’yi, kendi üniversitem olan İYTE’ye benzetiyorum. Umarım bu yüksek ivme ile yolunuza devam edersiniz ve umarım birlikte iş yapma imkânımız da olur” diyerek sözlerine başlayan Doç. Dr. Gökhan Kiper; “Robotlar; cisim, parça, araç ve özel cihazları değişken programlı hareketler ile çeşitli görevlerin gerçekleştirilmesi için tasarlanmış tekrar programlanabilir ve çok işlevli bir makinalardır. Robotların pek çok değişik kullanım alanı vardır. Başlıcaları; endüstri robotları, askeri robotlar, uzay robotları, eğlence robotları, servis robotları ve medikal robotlarıdır. Günümüzde robotlar en çok endüstride üretimde kullanılmaktadır. Klasik bir robotik sistemi ele aldığımız zaman, bunun pek çok alt sistemi bulunmaktadır ve her birinde çok farklı detaylarda çalışan araştırmacılar vardır. Bir robotun ‘programlanabilir’ olabilmesi için ‘denetleyici’ ihtiyacı vardır. Dolayısıyla bu ‘denetleyici’ kısmında hem yazılım hem donanım açısından çok farklı disiplinlerde çalışan arkadaşlarımız var. Çevresine göre robotun davranışını değiştirmesi gerekiyor, bu konuda da çok fazla çalışma var. Ben robot kol çalışma alanındayım, diğerlerinin kullanıcısıyım. Konuyu endüstriyel ve medikal robotlar diye iki kısımda anlatacağım. Endüstriyel robotların tarihçesine bakarsak, bunların hikâyesi 1940’larda başlıyor. İlk olarak numerik kontrollü makineler ile başlıyor ve günümüze kadar birçok çeşit endüstriyel robot geliştiriliyor. Benim alanım olan manipülatörler üçe ayrılıyor; seri manipülatör, paralel manipülatör ve kablo tahrikli manipülatörler. Makro ve mikro manipülatörler var. Makro manipülatörler düşük ivme kabiliyeti ve nispeten büyük çalışma alanlarına sahip. Mikro manipülatörlerin ise makro manipülatöre bağlı, nispeten düşük çalışma alanı vardır ve düşük atalet, yüksek ivmeye sahiptir” ifadeleri ile konuşmasını sonlandırdı.

Gerçek hayat problemlerinde robotların kullanımını gösteren videolarla zenginleştirilen Konferans izleyiciler tarafından beğeniyle takip edildi. Soru-cevap kısmının ardından Konferans sonunda; İSTE Rektörü Prof. Dr. Türkay Dereli, katılımı ve katkılarından dolayı İYTE Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gökhan Kiper’e adına Merkez Kampüste dikilen ağaç dikim sertifikası ile hediye takdim etti.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>