Halk TV’de Kadir Çankaya’nın hazırlayıp sunduğu “ Seçim Otobüsü Yollarda” programının canlı yayın konuğu olan Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Hatay genelinde yapılan altyapı yatırımlarına yönelik açıklamalarda bulundu.
4 yıl önce Hatay’ın büyük bir kısmında arıtma tesisi, kanalizasyon hattının olmadığını, içme suyu şebekelerinin 50-60 yıllık olduğunu belirten Başkan Savaş, “modern yaşamın, medeniyetin simgesi olan ilimizi hijyenik ve sağlıklı hale getirmek için mücadele ediyoruz” dedi.
“Çeşmelerden akan suda kurşun, bakır ve asbest varsa ve her yüz çeşmenin 20’sine kanalizasyon suyu karışıyorsa bu şehirde üstyapıyla mı uğraşırsınız yoksa altyapıyla mı uğraşırsınız?” diyerek konuşmasını sürdüren Başkan Savaş, Hatay’ın birçok yerinde eski sistem içme suyu hattının bulunduğunu ifade ederek, “altyapı yatırımlarını halkımız ağır metaller içermeyen suyu içebilsin diye, gençlerimizin ve çocuklarımızın sinir sistemi bozulmasın diye yapıyoruz” dedi.
Yıllarca Yapılmayan Yatırımları 4 Yılda Yaptık
Hatay’ın her noktasında yıllarca ihtiyacı olan ama yapılmayan yatırımlara 4 yıllık süreç içerisinde imza attıklarını ifade eden Başkan Savaş, sağlıklı, temiz bir gelecek ve çevre için Hatay’a 8 yeni atıksu arıtma tesisi kazandırdıklarını, birçok ilçenin içme suyu şebekesini yenilediklerini ve ellerinde 2.5 milyar TL’lik proje olup büyük kısmının altyapı projesi olduğunu vurguladı.
Su Kaybının Önüne Geçmek İçin Çalışıyoruz
Çocuklarımızı ve gençlerimizi sağlıklı bir tabloyla yaşatmak istiyorsak altyapı yatırımlarının şart olduğunun altını çizen Başkan Savaş, “Göreve geldiğimiz içmesuyunun içine yüzde 20 kanalizasyon suyu karışıyordu. Elde ettiğimiz suyun yüzde 70’i çeşmelere gelmeden heba oluyordu. Biz bu olayın önüne geçmek için kaçak ve patlak olan boruları yeniliyoruz. Ayrıca, insanlarımız kurşun, bakır ve demir gibi ağır metalleri almasın ve daha hijyenik şartlarda yaşamlarını sürsün diye bu yatırımları yapıyoruz” dedi.
“Altyapı çalışmalarından dolayı insanlarımız bize kızabilir ama biz onların çocuklarını ve torunlarını kurtarmak için altyapı yapıyoruz” diyen Başkan Savaş, sağlıklı su içirmek, hemşehrilerimizi ağır metallere maruz bırakmamak için mücadele ettiklerine dikkat çekti.
Sorumluluğumuzda Olmamasına Rağmen Asi Nehri’ne Sırt Dönmedik
Asi Nehri’nin Büyükşehir’in değil, Devlet Su İşleri’nin sorumluluğunda olduğuna dikkat çeken Başkan Savaş, göreve gelir gelmez sorumluluklarında olmamasına rağmen Asi Nehri’ni kurtarmak için çalışmalara başladıklarını belirterek, Asi Nehri’nin üstünde kalan yerlere kanalizasyon hattı döşediklerini ve yüzde 98’inin tamamlandığını belirtti.
Asi Nehri üstünde Dünyanın 5., Avrupa’nın 2., Türkiye’nin ise en büyük kapasitesine sahip Küçükdalyan-Narlıca MBR (Membran Biyoreaktör) Teknolojili Atıksu Arıtma Tesisi’ni yaptıklarına dikkat çeken Başkan Savaş, bu tesis ile Asi Nehri’ne yüzde 99.99 oranında arıtılmış su deşarj ettiklerini belirtti.
Antakya ve Defne’nin iki yakasından Asi Nehri’ne akan atıksuları tahliye etmek amacıyla 1200’lük dev borularla kanalizasyon hattı döşeme çalışması yaptıklarını ve bağlantı çalışmalarının tamamladıklarını
belirten Başkan Savaş, Asi’ye akan kirli suyun olmadığını ve şu an şehirde Asi Nehri’nin külfetinden kimsenin bahsetmediğinin altını çizdi.
Başkan Savaş, “Hatay halkını ilgilendiren bu soruna sırt dönmedik. Sorumluluk bize ait değildi; ama biz iyi niyetimizle yaptığımız çalışmalar ile Hatay halkı mutlu ve huzurlu durumda şu an” dedi.