Rahim Ağzı Kanseri

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Rahim ağzı kanseri; dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalın bağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülürken, ülkemizde dokuzuncu sıradadır. Rahim ağzı kanseri, nedeni tamamen aydınlatılmış bir kanser olup önlenebilir bir hastalıktır. Bakanlığımız toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla Ocak ayını “Serviks Kanseri Farkındalık Ayı” olarak belirlemiştir.

Rahim ağzı kanserinin risk faktörleri arasında öncelikli olarak Human Papilloma Virus (HPV) enfeksiyonu olmak üzere ; erken yaşta (16 yaştan önce) cinsel ilişki, çok eşlilik , sigara içme , sağlıksız beslenme (meyve ve sebzeyi az tüketmek, rahim ağzı kanseri riskini artırır) , çok sayıda doğum yapma , sosyoekonomik düzeyin düşük olması , 5 yıldan daha uzun süre doğum kontrol hapı kullanımı gibi nedenler yer almaktadır.

Rahim ağzı kanserinden korunmak için;

30 yaşından sonra düzenli tarama yaptırmak , güvenli cinsel ilişki konusunda eğitim, sigara kullanmamak, sebze ve meyvelerden zengin sağlıklı beslenmek , Dünya Sağlık Örgütü tarafından da önerilen HPV’ nin en çok kanser yapan tiplerine karşı geliştirilen ve koruyuculuğu yüksek olan aşıların 9-13 yaş arasında kız çocuklarına yapılması önerilmektedir.

Rahim ağzı kanserinin belirtileri kanser ileri bir aşamaya geldiğinde ortaya çıkma eğiliminde olmasına karşın, tarama ve erken teşhis ile tedavisi yüzde yüz mümkün olduğundan, günümüzde kanserden ölüm nedenleri arasında çok geride yer almaktadır. Rahim ağzı kanser taramasını düzenli yaptıran bir kadının rahim ağzı kanserinden ölmeyeceğini söylemek mümkündür. Bu nedenle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rahim ağzı kanserinin bütün ülkelerde ülke çapında taranmasını önermektedir.

Bugün rahim ağzı kanserinin %99,9’una HPV (Human Papilloma Virus) enfeksiyonunun yol açtığı bilinmektedir. HPV enfeksiyonlarının çoğunluğu kendiliğinden düzelir ve hastalığa neden olmaz. Bununla birlikte, belirli HPV tipleri ile devam eden enfeksiyon, kanser öncesi lezyonlara neden olabilir. Bu lezyonların bir kısmı rahim ağzı kanserine ilerler, ancak bu ilerleme genellikle uzun yıllar alır. Taramaların önemi bu noktada ortaya çıkmaktadır. Taramalarda HPV-DNA ve PAP Smear Testinin eşzamanlı yapılmasıyla HPV enfeksiyonları ve rahim ağzındaki kanser öncülü değişiklikler erken dönemde tespit edilmekte ve etkin tedavilerle kanser oluşumu önlenmektedir. HPV-DNA testi ve smear alınması son derece basit ve ağrısız işlemlerdir. Ücretsiz yapılan bu test ile rahim ağzı kanserine bağlı ölümlerin engellenmesi amaçlanmaktadır.

Ülkemizde Ulusal kanser tarama standartlarına göre; 30-65 yaş grubundaki her kadın 5 yılda bir HPV-DNA ve Pap smear testi ile taranmaktadır. İlçemizde de İskenderun İlçe Sağlık Müdürlüğü olarak bu konuda uzmanlaşmış sağlık personelimiz ile Sağlıklı Hayat Merkezinde bulunan KETEM’ de ve Aile Sağlığı Merkezlerinde 30-65 yaş arası kadınlara Serviks Kanseri Taramalarını ÜCRETSİZ olarak yapmaktayız. Ayrıca Meme Kanseri Taraması (meme muayenesi ve mamografi çekimi) ve Kolon( bağırsak kanseri) taramalarına da ücretsiz olarak KETEM’ de devam etmekteyiz.

Tüm halkımızı taramalarını yaptırmak üzere KETEM’ e davet ediyoruz.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>