Hatay Dernekler Federasyonu yaklaşık 45 gün önce 7 Kurucu Dernek bir araya gelerek kurulmuştur. Şuan İstanbul’da faaliyet gösteren ve şehrimizi temsil eden 17 dernek bulunmaktadır. Şuanda 17 derneğin 15 tanesi Federasyon çatısı altında yer alacaklarını beyan etmiş olup, bu süreçte kayıtları devam etmektedir. Üye Dernek kabul kayıtları tamamlandığında 15 Derneği çatısı altında toplamış olacaktır.
Federasyon olarak Din, dil, ırk ayrımı yapmadan, kardeşlik ruhuyla Hatay’ın tüm renklerine hitap etmekteyiz. Faaliyetlerimizi sürdürürken Eşitlik ilkesiyle hareket edeceğiz.
İstanbul’da şuanda 150 bin hemşehrimiz yaşamaktadır. Şimdiye kadar birliktelik sağlanamadığından dolayı ne yazık ki Hatay ve Hatay’lılar İstanbulda hakkettiği ilgiyi, saygıyı görememiştir.
Biz inanıyoruz ki, kurulan Federasyonumuzla birlikte İstanbul’da hemşehrilerimiz hakkettikleri ilgiyi ve saygıyı göreceklerdir.
Yönetim Kurulu adına şunu belirtmek isterim ki, Her daim hemşehrilerimizin hizmetkarı olacağız.
PROJELER
1- NEREDE BİR HATAYLI VARSA ORADA OLACAĞIZ PROJESİ
Bu kapsamda İstanbul’da ikamet eden 150 bin Hatay’lı hemşehrimize ulaşılması konusunda gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Federasyonun gerekli organları ulaştıkları hemşehrileri bağlantılı olduğu ilçe derneğiyle paylaşmaktadır. Böylelikle her dernek kendi ilçe nüfusuna kayıtlı hemşehrilerine ulaşacak ve dokunmadık Hataylı bırakılmayacaktır.
Buradaki amaçların başında hemşehrilerimizin birlikteliğini sağlamak olacaktır.
Bunun dışında Sosyal medya üzerinden Federasyon ile ilgili tanıtımlar yapılmakta ve hemşehrilerimizin federasyon hakkında haberdar olmaları sağlanmaktadır.
Bu konuda sloganımız “ NEREDE BİR HATAYLI VARSA, ORADA OLACAĞIZ”
2- HATAY TANITIM GÜNLERİ
İstanbul’da düzenlenen Hatay Tanıtım Günlerini ilgili makamlarla görüşmeler sağlayarak, Bu aktivitenin hiçbir kar marjı gözetmeyen, Hemşehri odaklı faaliyetler yürüten hemşehri derneklerinin bir araya gelerek oluşturdukları Federasyon çatısı altında yapılmasını sağlayacağız.
Bu sayede şimdiye kadar Şehrimizin Kültürüne yakışır bir şekilde yapılmayan Hatay Tanıtım Günleri en iyi şekilde organize edilerek, Hatay’ımız İstanbul’da en iyi şekilde tanıtılacaktır.
Bu konuda Değerli Basın mensuplarımızın yanımızda olmasını istirham ediyoruz.
3- HATAY GASTRONOMİ VE KÜLTÜR SOKAĞI
İstanbul’da uygun merkez belirlenip Hatay ilimize özgü lezzetlerin bir arada olduğu bir sokak içerisinde esnaflarımızı buluşturma amaçlanmaktadır. Bu sayede Hatay’a özgü ürünlerin senede bir defa değil de sürekli tanıtımın yapıldığı bir merkez oluşturulması planlanmaktadır. Bu konuda iş adamlarımız ve Belediyeler ile görüşmeler yapılmaktadır.
4- ÖĞRENCİLERE YURT VE BURS
Genç nesiller bizim geleceğimizdir. Hatay’dan İstanbul’a okumaya gelen binlerce öğrencimiz mevcut. Bu çocukların bir kısmı geldiklerinde konaklama sıkıntısını çekmektedirler. Bir çoğumuz buna şahit olmuşuzdur.
Derneklerimizin bazıları kendi imkanları ile öğrencilerimize burslar vermektedir.
Federasyonun çalışmaları ile ihtiyaç sahibi öğrencilerimizi hayırsever işadamları ile buluşturmak istiyoruz. Bu kapsamda burslar direkt hayırseverler tarafından öğrencilere ulaştırılmış olacaktır.
5- HATAY TURIZMİNİ CANLANDIRMA
Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden olan, Tarihiyle, kültürüyle, mutfağıyla bir çok zenginliği içerisinde barındıran şehrimizin hak ettiği ilgiyi ve değeri görmediği kanısındayız.
Bu kapsamda Hatay’ın tanıtımını bizler burada en iyi şekilde yaparak, Hatay’ın ilgi odağı olmasına katkı sağlayacağız.
Bu tür tanıtımların akabinde, İstanbul’da faaliyet gösteren Turizmcilerimizin girişimleri ile Hatay’ımıza Günübirlik, 2 günlük, 3 günlük turlar düzenlemesini sağlayacağız.
Ben inanıyorum ki, bu tür geziler şehrimiz ekonomisine çok güzel katma değer sağlayacaktır.
Örneğin; Ülkemizde Milli mücadelede ilk kurşunun İzmir’de atıldığı bilinirdi. Derin araştırmalar sonucunda İlk kurşunun Hatay Dörtyol’da atıldığı ortaya çıkartılmıştır.
Payas’ta Sokullu Mehmed Paşa Külliyesi, Kırıkhan’da Beyazıt-i Bestami Hazretleri Türbesi, Samandağda Titus Tüneli, Kaya Mezarları ve Beşikli Mağara, Antakya’da St.Pierre Kilisesi, Antakya-Reyhanlı yolu üzerinde bulunan Aççana Harabeleri ve imma antik kenti, Arsuz Konacık köyünde bulunan Sütunlu Liman gibi ilimizde 150 adet sit alanı, 5 adet doğal sit
alanı ve 1 adet kentsel sit alanı yeteri kadar tanıtılmamaktadır. Mozaik koleksiyonu bakımından Dünyanın en büyük Müzesi Hatay Arkeoloji müzesidir.
Bunun yanında Hatay Samandağ Sahilleri, Arsuz sahilleri tanıtım eksikliğinden dolayı bir Antalya kadar ilgi görememektedir. Sahillerimize, plajlarımıza baktığımızda Antalya’dan hiçbir eksiğimiz olmadığı aksine artılarımızın olduğu görülmektedir. Kumsal uzunluğu bakımından Dünyanın en uzun 2.sahili Samandağ’dadır.
Bunun yanında yine Hatay Termal kaplıcalar bakımından önemli bir yere sahiptir. Ama bir afyon kadar tanıtımımız yapılmamaktadır. Kisecik kaplıcaları, Kumlu ilçesindeki Hamamat Otel, Erzin kaplıcaları, Alaattin Köyü – Ottoman otel gibi değerlerimiz yine yeterli ilgiyi görememektedir.
Tabi Hatay denilince insanın aklına Künefe gelmektedir. Lakin bakıldığında 600 çeşit yemek ve meze çeşidimiz mevcut. Bu noktada da mutfağımızı yeterince tanıtamadığımız kanısındayım.
İşte bu değerleri yeteri kadar tanıtırsak bizler inanıyoruz ki, Hatay İnanç turizmi, Gastronomi turizmi, Termal Turizm, Tarih ve Kültür Turizmi açısından Türkiye ve Dünyanın önde gelen merkezlerinden biri olacaktır.
6- GENÇLERİMİZE KALİFİKASYON KAZANDIRMA
İstanbul’da bir çok gencimiz Mesleki yeterliliğe sahip değil. Bu nedenle nitelikli iş bulamamaktadırlar. Mesleki Yeterlilik Kurumundan akredite firmalarla işbirliği yapıp bu gençlerimize kalifikasyonlar kazandırarak daha iyi iş imkanları sunmayı amaçlıyoruz.
7- KÜLTÜREL VE SPORTİF PROJELER
Federasyon olarak bizler, İstanbul’da Hatay’ın Kültürünü yaşatmak ve tanıtmak açısından Yöresel Kahvaltı Programları, Piknikler ve Kültür geceleri düzenlemeyi planlamaktayız. Bu etkinliklerden ilkini 16 Şubat tarihinde İstanbul’da Bürokrat ve İş adamlarımız ile düzenlediğimiz Yöeresel Kahvaltı etkinliğimizle başlatmış olduk.
Ayrıca gençlerimizin kötü alışkanlıklardan uzak durması için gençlerimize yönelik sportif projeler düzenlenmektedir.( Aba Güreşi turnuvaları, Halı saha maçları, Satranç turnuvaları vb)
Bu tür etkinliklerle istanbulda bulunan 150 bin hemşehrimizin en azından %10’unu biraraya getirmeyi planlamaktayız.
8- DİJİTAL PLATFORMDA YER ALMAK
Federasyon olarak hemşehrilerimizin faaliyetlerimizi telefonlarından takip etmeleri ve önerilerini sunmaları, problemlerini bildirmeleri ve bizlerle iletişime geçmeleri için Yazılım mühendisleri ile hem Android hem IOS destekli APLİKASYON oluşturulması için çalışmalar yapılmaktadır.
9- FEDERASYONA BAĞLI DERNEKLER
Altınözü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Antakya Kültürünü Yaşatma ve Tanıtma Derneği
Arsuz Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Dörtyol Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Hassa Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Kırıkhan Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Kumlu Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Reyhanlı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Hatayder
ASİ-DER
Yayladağı Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Tokaçlı Köyü Yardımlaşma Derneği
Erzin Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Antakya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
Yoncakaya Köyü Derneği