Mustafa Kemal Üniversite BAP projesi kapsamında desteklenmekte olan XL-EcoDDesignLab (Deneysel Ekolojik Mimarlık Dijital Tasarım Laboratuvarı / Experimental Ecological Architecture Digital Design Lab)’in proje sergisi açılışı gerçekleştirildi. Merkez Kütüphane Fuaye alanında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Önlen, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi İşler ve Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aliye Senem Deviren tarafından yapılan açılışa, öğretim elemanlarımız, idari ve akademik personelimiz, öğrencilerimiz, öğrenci velileri ve ziyaretçiler katıldı.
Açılış konuşmaları sonrası sergiyi gezerek proje çalışmalarını yakından inceleyen Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yusuf Önlen yapılan çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldı. XL-EcoDDesignLab proje koordinatörü ve Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Aliye Senem Deviren, XL-EcoDDesignLab’in, alışılagelmiş laboratuvarlardan farklı olarak bir eğitim altyapısı projesi olduğunu ve ana amacının yeni nesil bir tasarım eğitimi ve araştırmaları ortamı oluşturmak olduğunu söyledi. XL-EcoDdesignLab’de mimari alan çalışmalarıyla tasarım araştırma ve uygulama süreçlerinin, dijital ve diğer yeni medya teknolojilerinin, yaratıcı ve inovatif şekilde kullanımını biraraya getirerek, ekolojik ve enerji etkin inovatif tasarım ürünleri, projeleri ve uygulamalarını üretmeyi amaçlandıklarını ancak yapılan çalışmaların bu kapsamla sınırlı kalmayıp disiplinlerarası kavram ve metotlardan faydalanarak tasarım süreçleri ve uygulamaları için fiziksel ve dijital ara yüzler / interaktif çevreler kurgulanacağını ve çeşitli deneysel projelerin de üretilmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.
XL-EcoDDesignLab ile mimarlık eğitim programındaki yenileme çalışmaları ve programa kazandırılan yeniliklere de değinen Prof. Dr. Aliye Senem Deviren, mimarlık müfredatının akreditasyon hazırlıklarına, ulusal ve uluslararası eğitim standartlarına uygun olarak 2018’de tamamen yenilendiğini ve 2019 yılında son halinin verildiğini söyledi. Yeni müfredatıyla, mimarlık bölümünde geleceğin mimarlarını, sağlıklı ve kapsayıcı mekanlar tasarlayan, doğal ve kültürel mirasın sürdürülebilirliğini ve yaşanılabilirliğini güvenlik altına alan, ekolojik dengeyi kuran ve sürdüren yapısal çevreler üreten, mesleki etik değer ve sorumluluklarının bilincinde olan mimarlar olarak yetiştirmeyi hedeflediklerini belirtti.
13 Haziran’a kadar Merkezi Fuaye Alanında gezilip görülebilecek olan sergi, görsel ve işitsel karma tekniklerin kullanımıyla hazırlandı. Sergide Mimarlık Bölümü öğrencilerimizin ağırlıklı olarak 2017-2019 seneleri arasında mimari tasarım stüdyolarında ve deneysel mimari tasarım içerikli derslerde yapmış oldukları çalışmalarının posterleri, portfolyoları, maketleri, kısa video gösterimleri ve üç boyutlu yazıcıda (3D printer) üretilmiş olan deneysel tasarım modellemelerinin yanı sıra bölüm derslerinden seçili ürünler bulunuyor.
Fuayenin merkezindeki platformda, XL-EcoDDesignLab eğitim-araştırma-mimari tasarım çalışmaları kapsamında Mimarlık Bölümü ikinci sınıf öğrencilerinin Antakya Kurtuluş Caddesi boyunca yapmış oldukları proje çalışmaları sergileniyor. Bu çalışmanın arka fonunda ve üst kısımda, şu anda mezuniyet senelerinde olan öğrencilerin çekmiş oldukları, Antakya sokaklarına ait mimari fotoğraflar yer alıyor. Platformun ön kısmında ise çağdaş mimarlık yaklaşımları dersinde öğrencilerin üzerine çalışmak üzere seçmiş oldukları çağdaş mimarların ekolojik tasarım ağırlıklı örnek projelerinden ürettikleri maketler sergileniyor. Bu maketler sergisinin ileride Mimarlık Bölümü bünyesinde bir daimi sergi mekanıyla mimarlık müzesine dönüştürülmesi hedefleniyor.
Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi XL-EcoDDesignLab’in ulusal ve uluslararası eğitim ve bilimsel araştırma işbirliklerine, lisans ve lisansüstü tasarım öğrencilerinin, akademisyenlerin ve araştırmacıların çeşitli ölçeklerdeki mimari alan araştırmalarını yeni medya olanaklarıyla biraraya getirerek yeni yaşam deneyimleri ve deneysel tasarım uygulamalarını keşfetmelerini ve geliştirmelerini sağlayacağına, mimari tasarımda inovasyonu destekleyen disiplinlerarası bir platform ve deneysel bir ortam oluşturacağına da değinilen çalışmada bu yolla, XL-EcoDDesignLab kapsamında yapılmış ve yapılacak olan çalışmaların, toplumda mimarlık kültürünü tanıtma, bilinçlendirme ve yayma konusunda da etkili olacağı belirtildi.