Samandağ Belediyesi tarafından madde bağımlılığına son vermek ve özellikle gençlerin sosyal yaşama kazandırılması amacıyla “Madde bağımlılığı ile mücadele” konulu panel düzenlendi. “Samandağ Belediyesi Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu” tarafından 08 Temmuz 2019 Pazartesi günü saat 19:30’da Samandağ Belediyesi Yeni Çarşı Konferans Salonu’nda düzenlenen panel, yerel halk tarafından yoğun ilgi gördü.
Psikolog Erkan Suadiye Moderatörlüğünde gerçekleşen panele Samandağ Kaymakamı Murat Kütük, Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, Samandağ Belediye Başkan Yardımcısı Aydın Duran, CHP Samandağ İlçe Başkanı Turgay Abacı, CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber, CHP İlçe Gençlik Kolları Başkanı Burak Kimyonşen, Samandağ Belediyesi Meclis Üyeleri, STK Temsilcileri, Oda Başkanları ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Ülkemizin kanayan yarası olan madde bağımlılığı gün geçtikçe gençleri hayattan koparmaya devam ediyor. Özellikle Samandağ’da yıllardır devam eden madde bağımlılığı sorunu sosyal yaşamı da derinden etkiliyor. Bu soruna kalıcı olarak çözüm üretmek ve yaşanabilir bir ilçe yaratmak istediğini belirten Başkan Eryılmaz; “Öncelikle panelist arkadaşlarımızın bu önemli konuya burada değinmeleri ilçemiz adına çok önemli ve ben onlara şükranlarımı sunuyorum. Burada konuyla ilgili önemli bilgilere sahip olan arkadaşlar var fakat; herkesten aynı sağduyuyu bekliyorum. Kısa bir süre önce ilçe örgütümüzün uyuşturucu ile mücadele ile ilgili bir panel gerçekleştirdi. Çok önemli bir konu olması sebebiyle bunu birkaç gün sonra yeniden gündeme getirmek istedik. Uyuşturucu sadece tek yönlü olarak mücadele edilecek bir konu değil. Çok kollu bir mücadeleyi gerektiren bir sorun. İlkokul çağlarındaki çocuklarımızın içine düşürüldüğü büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu sadece bizim bu bölgeye yönelik bir tehlike değil, ülkenin genelinde yaşadığımız bir sorun. Hatta bütün dünyayı tehdit eden bir sorun haline geldi.
Sözlerine devam eden Eryılmaz; 20 yıllık avukatlık mesleği sürecinde bu tür davalarla çok karşılaştığını söyledi. Tedaviye ihtiyacı olan gençlere sahip çıkma adına ve ilgili kurumlara sevki konusunda yardımcı olduklarını ve devletin uyuşturucu ile mücadele konusunda bir politikasının olmadığını belirten Eryılmaz: “Konuşmanın başında da belirttiğim gibi uyuşturucu müptelası sadece bireyin, sadece ailenin, sadece toplumun bir takım kurum ve kuruluşlarının mücadele edeceği bir alan değil. Topyekün mücadeleyi gerektiren hatta başından beri devletin yapacağı bir politikayla başarıya ulaşabileceğimiz bir konu. Dolayısıyla gerek yaptırım konusunda, gerek bu bataklığa saplanmış olan çocuklarımızın tedavi süreci ile ilgili devletin daha net, daha somut bir politika geliştirmesi gerekiyor.”
İlçenin kültürel yapısına değinen Eryılmaz: “Samandağ gibi homojen, herkesin birbirini bildiği, tanıdığı bir ilçede bu uyuşturucunun bu kadar yaygınlaşması gerçekten düşündürücü. Üzerinde durulması, düşünülmesi ve bütün toplumun sorumluluk alması gereken bir konu olduğunu burada ifade etmek istiyoruz. Biz, belediye olarak bu konuyla alakalı üzerimize düşen her türlü görev ve sorumluluğu yerine getireceğimizi ifade etmek istiyoruz. Bu
toplumun bütün bileşenlerine, bütün katmanlarına bu konuda duyarlı olmaları çağrısında bulunuyorum. Devletimize de bu bataklığa düşmüş olan gençlerimize sahip çıkma, bunun önüne geçme ve bunun tedavi süreciyle ilgili olan kısmı konusunda acil bir devlet politikasını hayata geçirmesi çağrısında bulunuyorum. Ben tekrardan panelist arkadaşlarımıza duyarlılıklarından, size de katılımınızdan dolayı teşekkür ediyorum dedi.”
Başkan Eryılmaz’dan sonra söz alan Samandağ İlçe Kaymakamı Murat Kütük:“Değerli başkanımız aslında çok güzel ifade etti. Uyuşturucu, maalesef toplumun tek kurumunun, tek sosyal kuruluşunun ya da bir tek kesimin görevi değil. Uyuşturucu ve bağımlılık konusu ele alınırken toplumun bütün kesimlerinin, bütün kurumlarının, görev düşen bir sorumluluk sahası muhakkak vardır. Tek bir kurumun mücadelesini beklemek yetmez, o kurumun mücadelesi sadece tek yönlü olur. Sağlık kuruluşları sadece tedavisi ile mücadele eder. Ruhsal durumlar gibi uyuşturucuya iten sosyal ve ailevi sebeplere bakmak gerekir. Hayatın her alanında uyuşturucu ile mücadele edilmelidir.” dedi.
Kaymakamlık olarak duyarlılık ve çözüm konusunda projelerinden bahseden Kaymakam Murat Kütük: “Bizim yazın ve kışın uyguladığımız çeşitli önlemler var. Sosyal Yardımlaşma Vakfı vasıtasıyla liseli çocukların ne yapmak istediklerini araştırdık. Saz çalmak isteyen saz, gitar çalmak isteyene gitar aldık, karate yapmak isteyeni karate kursuna gönderdik. Biz talep olan her konuda hem çocuklarımızın vakit geçireceği hem de öğrenebileceği faaliyetleri planlama konusunda her türlü imkana sahibiz. Bu durumda olan çocuklarımızın ilgi alanlarına dair her türlü kursu, her türlü semineri açmaimkanımız var. Yeter ki sizlerden talep gelsin, yeter ki çocuklarımız buna meyilli olsun. Uyuşturucu ile mücadele çok zor ve hassas bir konu. Bilmediğimiz konularda ahkam kesmekten ziyade bu işin uzmanlarının tavsiyelerine uyalım. Panelimizin hepimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Katılımcı arkadaşlara teşekkür ediyor hepinizi saygıyla selamlıyorum diyerek sözlerini bitirdi.”
Samandağ Belediyesi Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Sözcüsü Cem Tamimi; “ Toplumumuzun ciddi sorunlarından bir tanesi olan uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele, çok bileşenli ve çok katmanlı bir mücadeledir. Bu sorunla özellikle kamu ve yerel organizasyonların birlikte mücadele etmesi gerekiyor. Ama yine de bu sorunla mücadele için küçük büyük demeden harcanan her çaba önemlidir. Ayrıca yapılan araştırmalar da gösteriyor ki uyuşturucuya başlayan gençlerin ailelerinin çok büyük bir kısmı ‘beni çocuğum asla yapmaz’ diyen ailelerdir. Bizim burada bu konudaki farkındalığı artırmak için yapacaklarımız çok küçük bir fayda sağlasa dahi bu bizim için bir kazançtır dedi”.
Günümüzde artık ilkokul çocuklarını bile tehdit eden bu soruna sırtımızı dönmememiz gerektiğini söyleyen Tamimi; “ Uyuşturucu ve madde bağımlılığı ile mücadele çok boyutlu bir mücadele olmasına rağmen başlangıç noktası belki size çok klişe bir laf gibi gelebilir ama ailelerdir. Burada en büyük görev ailelere düşüyor. Toplum ve aile yapısın etkileyen bu sorun ilçemizde de gittikçe daha çok aratarak kendini göstermeye başladı. Bu sorun hem asayiş ve güvenlik, hem de sağlık sorunlarını içinde barındırıyor. Ayrıca şöyle bir gerçek var ki; suça sürüklenen çocuk kavramını da uyuşturucu ve madde bağımlılığından daha farklı
düşünemeyiz. Bazen bunu da sorunun içerisinde değerlendirmek gerekebiliyor dedi. Samandağ CHP İlçe örgütü tarafından geçtiğimiz Cuma günü ilçemizde düzenlenen panelde Ankara Baro Başkanını ağırladığını söyleyen Tamimi: “Ankara Baro Başkanı konuşmasında, örnek olarak Ankara’da uyuşturucu ile alakalı soruşturma geçiren çocuk sayısının 190 bin olduğunu belirtti. Bu çok ürpertici bir rakam. Böyle bir sorun panel ile çözülmez diyen arkadaşlarım, tabi ki kendilerine göre haklı olabilirler ancak; bu sorun ile mücadelede küçük, büyük demeden her çabanın desteklenmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Az önce de belirttiğim gibi bu konuda ailenin ve eğitimin bu sorunlarla mücadelede en başta olması gerektiğini düşünüyoruz. Bu sorun sadece polisiye veya adli önlemlerle çözülebilecek bir sorun değildir diyen Tamimi herkese teşekkür etti.
Bağımlılıkla ilgili tiyatro gösterisinin de olduğu etkinlikte CHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Yüksel Berber panelistlere çiçek takdim etti. Program sonunda Başkan Eryılmaz panelistleri ve tiyatro oyuncularını tebrik etti ve toplu fotoğraf çekimi yapıldı.