İTSO’da Mahireller Projesi Mesleki Yeterlilik ve Belgelendirme tanıtım toplantısı gerçekleştirildi
İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası ev sahipliğinde gerçekleştirilen Mahireller Projesi mesleki yeterlilik ve belgelendirme farkındalık toplantısı yoğun ilgi gördü.
Toplantının açılış konuşmasını yapan İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, “Mahireller projesi 25.12.2017 tarihinden bu yana Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği tarafından Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı ortaklığıyla yürütülmektedir. Avrupa Birliğinin finansa ettiği ve 15 milyon Avroluk bütçeli proje kapsamında Türk vatandaşlarımızın ve geçici koruma altındaki Suriye’li misafirlerimizin mevcut mesleki becerilerinin belgelendirilmesi ve bu sayede istihdam edinilebildiklerinin attırılması amaçlanmaktadır. 2 yıl süreceği hedeflenen Mahireller projesi Türkiye’deki geçici koruma altındaki Suriyeli nüfusunun yoğunlaştığı Adana, Bursa, Gaziantep, Hatay, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kilis, Konya, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa illerinde bu illerdeki Ticaret ve Sanayi Odaları işbirliğiyle uygulanmaktadır. Projenin Hatay ayağının İlimizde ve odamızda yapılması sanayi ve demir ticaretinin merkezi konumunda olan şehrimiz, üyelerimiz ve projenin verimliliği açısından önemli bir fırsat olarak görüyoruz. Oda üyelerimizin söz konusu projeden faydalanmaları adına İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası olarak elimizden gelen destek vereceğiz” dedi.
Mahireller Projesi mesleki yeterlilik ve belgelendirme farkındalık toplantısında söz alan Antakya Ticaret ve Sanayi Odası yönetim kurulu başkanı Hikmet Çinçin de söz alarak proje ile ilgili bilgiler verdi.
Mahireller Projesi yerel Oda Koordinatörü Samet Fırat Soydemir de sine vizyon destekli olarak Mahireller Projesinin bölgemiz için avantajlarını ve projeden faydalanacak Türk ve mülteci konumundaki Suriyelilerin meslek edinmeleri ve alınması gerekli mesleki yeterlilik belgeler ile ilgili teknik bilgiler verdi.
Mahireller Projesi mesleki yeterlilik ve belgelendirme farkındalık toplantısına konuşmacı olarak katılan ve son olarak kürsüye çıkan TOBB MEYBEM A.Ş. Genel müdürü Ahmet Saygın Baban, “Avrupa Birliği tarafından finanse edilen ve 15 milyon Avro bütçeye sahip olan projenin temel amacı Türk ve geçici koruma altında bulunan Suriyeli vatandaşlarımızı istihdam edilebilirliklerini mevcut mesleki becerilerinin belgelendirilmesi suretiyle artırmaktır. Proje kapsamındaki illerde faaliyet gösteren firmaların beceri talepleri ve bu illerde yaşayan Türk ve Suriyeli vatandaşlarımızın mevcut mesleki becerilerinin analiz edilmesi hedeflenmektedir. TOBB MEYBEM olarak 2019 yılı sonuna kadar sınav ve başvuru ücretini TOBB MEYBEM olarak karşılıyoruz. Projeden çalışan veya iş arayan geçici koruma altındaki Suriyeliler, vatandaşlarımız arasından mevcut çalışanlar, iş arayanlar veya iş gücü piyasasına girmeye hazırlanan mesleki ve teknik eğitim öğrencileri hedeflenmektedir. Projenin hedefleri arasında ise yine ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünü kolaylıkla bulma, nitelikli iş gücü sayesinde daha verimli bir iş yeri, mevcut çalışanlarınızı ücretsiz olarak belgelendirme imkanı, geçici koruma altındaki Suriyelilerin iş alım süreçleri ve yasal prosedürler hakkında bilgi sahibi olma fırsatı, iş veren maaş teşviklerinden faydalanarak nitelikli iş gücü istihdam edebilmede kolaylık sağlanması hedeflenmektedir” dedi.
TOBB MEYBEM olarak yerelde Ticaret ve Sanayi Odaları ile birlikte Mesleki Yeterlilik belgelendirme sınavlarına devam ettiklerini belirten TOBB MEYBEM A.Ş. Genel müdürü Ahmet Saygın Baban; “Mahireller projesi de bu kapsamda yer almaktadır. Mesleki yeterlilik belgesini ehliyet olarak tanımlıyoruz. Araç kullanmak için ehliyet almak ne kadar zorunlu
ise, Emlakçılık, motorlu kara taşıtları, inşaat, sanayi sektörleri başta olmak üzere 117 iş kolunda, tehlikeli ve çok tehlikeli mesleklerde belge alma zorunluğu getirilmiştir. Bu amaçla Türkiye genelinde tüm illerimizde çalışmalar yürütmekteyiz. Projenin Ülkemiz ve Hatay için de hayırlı olmasını temenni ediyor, katılımlarınız için teşekkür ediyorum” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Mahireller Projesi mesleki yeterlilik ve belgelendirme farkındalık toplantısında ayrıca, Mesleki yeterlilik belgesi almaya hak kazanan Miktad Yılmaz, Osman Bayram, Ramazan Tonbul, Hikmet Kara, Ayhan Gençoğlu, Adem Oduncu, İrfan Yalçın, Bülent Taşyürek, Mehmet Mustafa Yılmaz, Murat Kahvecioğlu, Ali Çitanak Engin Yeşilgün ve Rafi Sümbültepe’ye belgelerini İskenderun Belediye Başkan yardımcısı Kemal Nadir Ünal, İTSO Başkanı Levent Hakkı Yılmaz, İTSO Meclis Başkanı Okan Belli, İTSO Başkan yardımcısı Muhsin Yeter, ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, TOBB MEYBEM A.Ş.Genel müdürü Ahmet Saygın Baban, SGK İl Müdürü Hamit Bal, KOSGEB İl müdürü Hayrettin Çevik, takdim ettiler