Altun Grubu’nun Aile Anayasası İmza Töreni

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Altun Grubu kurumsallaşma yolunda aile anayasasını hazırlamış olup, imzalamak üzere tüm yönetim kurulu üyesi aile fertlerinin katıldığı özel bir tören düzenledi.

1981 yılında kurulan ve yaş meyve sebze üretiminden ihracatına kadar uzanan sürecin her noktasında bulunan ve faaliyet gösteren, satış ağını dünyanın birçok ülkesine yaymayı başaran Altun Grubu kurumsallaşma sürecinin ilk adımı olan aile şirket anayasasını hazırladı.

Sektördeki şirketlerin birkaç nesilden sonra dağılarak 3-5 küçük firmaya ayrıldığını ve devamında yok olup gittiğini belirten Altun Grubu’nun kurucusu Sayın Zeki Altun “Aile anayasası ile bizden sonraki kuşaklar, şirketin temel prensiplerine sadık kalacak ve büyüyen ailemizin her bir ferdi, anayasa çerçevesinde şirketimizin rekabet gücünü arttıracak ve bölge ekonomisine katkıda bulunarak diğer şirketlere rol model olacaktır.” dedi.

Altun Gıda’nın hedefleri doğrultusunda, Altun ailesi için önem taşıyan aile şirket anayasası Yönetim kurulu başkanı Zeki Altun öncülüğünde, tüm yönetim kurulu üyesi aile fertleri tarafından Ramada Hotel İskenderun’da imzalandı. İskenderun Kaymakamı İskender Yönden, Erzin Kaymakamı Ahmet Demirci, İskenderun Belediye Başkanı Fatih Tosyalı, Milletvekili Hacı Bayram Türkoğlu, Milletvekili Abdulkadir Özel, Milletvekili Mehmet Güzelmansur, il ve ilçe protokolünden pek çok değerli isimin onurlandırdığı imza törenine sektör paydaşları, bölgenin iş adamları, basın mensupları ve şirket çalışanları da katıldı.

Büyük bir özveri ve çaba ile kurulan aile şirketlerinin, zamanla kurumsallaşmadıkları için hızla dağıldıklarını belirten Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Altun, şirketin bu anayasa ile gelecek hedeflerine yaklaştığını ve bölgeye örnek olacağını ifade etti.

Sözlerine devam eden Özgür Altun; “Bugün GSYH içinde yüzde 75’lik bir paya sahip olan aile şirketlerin istihdama katkıları yüzde 80’in üzerinde. Ancak aile şirketlerinin birçoğu, sahip oldukları özgün başarılarına, tutku ile işlerine bağlı olmalarına ve dinamik yapılarına rağmen, kurumsallaşma konusunda yeterli yetkinlik düzeyine sahip olmadıkları için kârlı ve kalıcı bir şirket olma noktasında ciddi sıkıntılar yaşıyor. Aile şirketleri yaşadıkları sorunlar sebebiyle, uzun vadede istikrarlı ve küresel rekabette etkin bir yapıya kavuşamıyorlar.

Aile şirketlerinin sadece yüzde 10’u üçüncü kuşağın liderliğine geçerken, yüzde 70’i, daha ikinci kuşak devralmadan satılmakta ya da iflas etmekte. Yani Türkiye’de 10 aile şirketinden sadece 3’ü ikinci kuşağa geçebilmekte. Bu tablonun oluşmasında, kurumsallaşamama, işi kuran girişimcinin kontrolü bırakmaması, kardeşler arasındaki anlaşmazlıklar, bağımsız yönetim kurulu olmaması, düzenli aile toplantıları yapılmaması, aile meclisi ve anayasasının oluşturulmaması gibi konuların etkili olduğu görülüyor.”

Kurumsallaşma sürecini yöneten ve desteğiyle her zaman Altun Gıda’nın yanında olan danışman Dr. İlhami Fındıkçı “Kurumsallaşma çalışmalarının aile anayasası ile bittiği anlamına gelmiyor, bizler bu anayasayı uygulamaya geçirmenin temellerini attık” dedi.

İmza töreninin sonunda yönetim kurulu üyeleri aile fertleri babaları Sayın Zeki Altun’a ve protokol üyelerine plaket takdimini gerçekleştirdi.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>