‘Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla sigaranın neden olduğu ciddi zararlarla ilgili önemli uyarılarda bulunan İskenderun Gelişim Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Çiğdem Zuhur, sigarayı bıraktıktan sonra vücudun kendini onarmaya başladığının altını çizdi.
Sigarayı bırakmanın vücuda etkileri neler?
Dünya geneli her yıl yaklaşık altı milyon insanın, sigaranın yol açtığı hastalıklardan ötürü hayatını kaybettiğini belirten Uzm. Dr. Çiğdem Zuhur, sigarayı bırakma evresinde vücutta görülen değişikliklerden bahsederek, “Dünyada her 10 saniyede bir insan, tütün ve tütün ürünleri kullanımı yüzünden hayatını kaybetmektedir. Yine erkek ve kadınlarda kansere bağlı ölümlerin en önemli sebebi akciğer kanseridir. Akciğer kanserinin meydana gelmesinde en önemli risk faktörü sigaradır. Ayrıca elektronik sigaralarda, sigaralar kadar zararlıdır. Sigarayı bıraktıktan 20 dakika sonra; kan basıncı ve nabız normale döner, el ve ayak dolaşımı düzelir. 8 saat sonra, kan oksijen düzeyi normale döner, kalp krizi geçirme riski azalır. 24 saat sonra, vücutta karbon monoksit azalır, oksijen artar. 72 saat sonra, hava yollarının gevşemesi sonucu nefes alıp verme rahatlar, hava yolları kendi kendini temizlemeye çalışır. Bununla birlikte enerji düzeyiniz artar. 2-12 hafta sonra, tüm vücuttaki dolaşım düzelir, kişinin solunum yolu enfeksiyonlarına yakalanma riski azalır. 3-9 ay sonra, öksürük ve solunum yolu problemleri düzelir. 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır. 12-36 ay sonra, kanser riski yüzde 50 azalır” dedi.
“Sigarayı bırakın, yeniden nefes almaya başlayın”
Sigarayı bırakmanın mümkün olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Çiğdem Zuhur, “Sigarayı bırakmak için öncelikle zihninizi buna hazırlamanız gerekiyor. Bol sıvı tüketin. Egzersiz yapın. Sigara için ayırdığınız parayla kendinizi ödüllendirin. Sigarayı bırakmanın başka bir yolu da uzman desteğidir. Eğer sigarayı bırakmada zorlanıyorsanız, bu konuda göğüs hastalıkları uzmanından yardım alabilirsiniz.