ÇOCUKLARDA YAZ İSHALİ TEHLİKELİ SAĞLIK SORUNLARINA YOL AÇABİLİR

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Yaz aylarıyla birlikte, çocuklarda ishal görülme sıklığının arttığını ifade eden Palmiye Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mürşit Acemoğlu, ishale karşı gerekli önlem alınmadığında, ishalin tehlikeli sağlık sorunlarına neden olabileceğini belirtti.

“İshal, vücutta su ve tuz kaybına neden oluyor”

İshalin, çocukların sağlığı için önemli bir tehdit unsuru olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Mürşit Acemoğlu, “Yüzyıllardır insanoğlu, mevsimlere göre hastalık geçirmekte ve özellikle yazın, çocuklarda ishal bireysel veya salgın seklinde görülmektedir. Yazın havaların sıcak olması ile yiyecek ve içeceklerin uygun şartlarda bulundurulmaması, çeşitli bakteri virüs ve parazitlerin bu gıdaların içinde üremesine neden olur. Bu gıdaların yenmesi ile de hastalık bulaşmış̧ olur. Bununla birlikte hasta insandan özellikle el hijyeni zayıf olandan bulaşır. Covid19 ile mücadelenin ana unsurlarında biri ishal gibi el hijyenidir. İshale neden olan bakteri virüs ya da parazitlerin ağız yoluyla alınması barsakta yerleşip, çoğalmasıyla ishal başlar. Bulantı huzursuzluk karın ağrısı kusma ve genelde ateş̧ ile başlangıç̧ olur. Sonra sulu dışkılama (ishal) baslar. Bazen kanlı ishal görülebilir. Aslında ishal insan vücudunun savunma mekanizmalılarından biridir. Ama ishal ve kusma arttığı zaman, vücutta su ve tuz kaybına neden olur. İshal kusma ateş̧ şikâyetleri olan çocukların zaman kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşuna götürülüp, doktora muayene ettirilmesi gereklidir. Tedavide ana hedef sıvı ve tuz kaybını telafi etmek. Bozulan iyi huylu barsak florasını yeniden inşaa etmektir” dedi.

“İshal ile mücadelenin ana unsurlarından birisi el hijyeni”

İshalden korunmanın yolları hakkında bilgiler veren Uzm. Dr. Mürşit Acemoğlu, “İshalden korunmak için; anne sütü alan bebeklerde anne sütüne devam etmek her zaman olduğu gibi anne sütü en iyi ilaçtır. El hijyeni, ana korunma temellerindendir. Çiğ sebze ve meyveler iyice temiz su ile yıkanmalıdır. Su, temiz kaynaktan temin edilmelidir. Özellikle güneşte beklemiş̧ şişe ve damacanalardan içilmemelidir. Gıda uygun şartlarda ve buzdolabında saklanmalı açıkta bekletilmemelidir. Açıkta satılan yiyecek ve içecekler tüketilmemelidir. Gıdalar alınırken son kullanma tarihlerine ve bekletme şartlarına dikkat etmek gerekmektedir. Hepsine ek olarak aşı ile önlenebilecek en tehlikeli ve ölümcül ishal türü olan rota (zehirli ishal) ishaline karşı aşılamak ciddi önem arz etmektedir” açıklamasında bulundu.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>