“HATAY’DAKİ KIRSAL KALKINMAYI EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARTACAĞIZ”
Hatay’ın bereketli topraklarından elde edilen verimi arttırmak için kırsal kalkınma projelerini hayata geçiren Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, Yayladağı ve Samandağlı üreticiler ile bir araya geldi.
Yayladağı’ndaki tarım arazilerini ziyaret eden Başkan Savaş, kırsal kalkınma projeleri hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
“4 BİN 150 DÖNÜM ARAZİDE ÇİLEK EKİMİ YAPILIYOR”
İlk olarak Yayladağı’ndaki çilek tarlasında düşüncelerini paylaşan Başkan Savaş, “Projenin ilk adımı beş yıl önce atıldı. Bugün hem Yayladağılının hem de Hataylıların yüzünü güldürecek pozisyona geldi. Geçen seneye kadar yaklaşık bin dönüm arazide ekim yapılırken şu anda 4 bin 150 dönüm arazide çilek ekimi yapılıyor. Bu çileğin %70’i yurt dışına ihraç ediliyor. Şu anda 2 bin 500 civarında insan ekmek kazanıyor. Burada yetişen çilek Türkiye’de ve çevre ülkelerde aranan meyvelerden biri oldu. Bizim çileğimiz havasından, suyundan, rakımdan ve bakım şartlarının iyi olmasından dolayı raf ömrü uzun, aroması iyi, büyük çok güzel bir üründür” diyerek Yayladağı’nda üretilen çileğin çok daha iyi yerlere geleceğini ifade etti.
“İNSANLARIMIZ ARTIK GÖÇ ETMEKTENSE KENDİ KÖYÜNDE YAŞAMAYI TERCİH EDİYOR”
Bölge halkının zor şartlar altında yaşamına devam ettiğini sözlerine ekleyen Lütfü Savaş, “Çok zor şartlarda yaşamına devam eden köylü ve çiftçilerimiz bu imkânlar sayesinde çok umutlandılar. Tarlasını satıp şehre göç etmek isteyen birçok vatandaşımız ve çiftçimiz kendi toprağının başında kalarak, çilek ekerek rahat bir şekilde geçimini sağlayabiliyor. Bu da Yayladağı için umut oldu ve hemşehrilerimizin umutlarını yeşertti. Şu anda insanlarımız köyden göçüp de şehirde yaşamaktansa kendi köyünde yaşamayı tercih ediyor” dedi.
“HATAY’DAKİ KIRSAL KALKINMAYI EN ÜST SEVİYEYE ÇIKARTIP DİĞER ŞEHİRLERE ÖRNEK OLMAK İSTİYORUZ”
Kentin kırsal bölgelerinde yaşayan vatandaşların göç etmesini önleyerek kendi yaşadıkları bölgede kalmaları için birçok projeye imza attıklarını vurgulayan Başkan Savaş, Hatay’daki kırsal kalkınmayı en üst seviyeye çıkartıp diğer şehirlere örnek olmak istediklerini de ifade etti.
Başkan Lütfü Savaş, ziyaretlerinin devamında kültür mantarı üretimi yapan hemşehrilerini de ziyaret etti.
YENİ YILDA HEDEF 3 BİN TON MANTAR ÜRETİMİ
Yayladağı’nda yetiştirilen, aylık 100 ton civarında üretim potansiyeli bulunan kültür mantarı üretim tesisini ziyaret eden Başkan Savaş, “Üreticilerimiz 2017 yılından itibaren kültür mantar üretimine başladı. Yılda yaklaşık bin 500 ton üretilmekte, önümüzdeki yıl ise 3 bin tona çıkarmayı düşünüyoruz” dedi.
Bölgede üretilen mantarın protein, mineral ve vitamin değerlerinin yüksek olduğunu belirten Lütfü Savaş, “Besleyici değeri yüksek, kalp sağlığı için çok faydalı bir ürün. Pahalı ürünlere göre daha ucuz olması her kategorideki kesimdeki insanlarımızın kolaylıkla erişebileceği bir ürün. Yayladağı’nda yapılan bu atılımları destekliyor ve sevinerek izliyorum” ifadelerini kullandı.
“ÇİFTÇİLERİMİZLE OLMA ARZUMUZ DEVAM EDECEK”
Kooperatifleşme faaliyetleri hakkında da düşüncelerini açıklayan Başkan Savaş, “52 tane ayrı kooperatifimiz ve bireylerimiz var. Sadece pazarlama konusunda değil ekilen ürünlerin üretiminde de teknolojinin kullanılmasını istiyoruz. Üreticilerimizi teknoloji ile buluşturmak istiyoruz. Bizim çiftçilerimiz ile birlikte olma arzumuz devam edecek. Bundan sonraki süreç içerisinde daha fazla katkı sağlayacak ve üreticilerimizin yanında Hatay’daki kırsal kalkınmayı en üst seviyeye çıkartıp diğer şehirlere örnek olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
Başkan Savaş’ın ziyaretinin son durağı Samandağ oldu. Samandağ Belediyesi Kadın Girişimi Kooperatifi Üretimevi’nin açılışını gerçekleştiren Lütfü Savaş, burada üretilen zeytinyağından salçaya, yeşil zeytinden pul bibere kadar yerli ve doğal ürünleri inceledi