İskenderun Gelişim Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr. Serdar Taşdemir, migrene iyi gelen öneriler ve doğal yöntemler hakkında bilgilendirmede bulundu.
Migrenin, insanların günlük yaşamını sürdürmesine engel olabilecek düzeyde şiddetli baş ağrısıyla seyreden ve ataklar halinde görülebilen yaygın bir sağlık sorunu olduğuna dikkat çeken Uzm. Dr. Serdar Taşdemir, “Migren atakları; çoğunlukla, kafanın bir tarafında zonklayan bir ağrı şeklinde hissedilir ve mide bulantısı, kusma ve ışığa veya sese aşırı hassasiyet gibi belirtiler gözlenebilir. Migren ağrılarını önlemek ya da şiddetini azaltmak için, pek çok tedavi seçeneği vardır; ancak her hastaya en uygun seçeneği bulmak önemlidir. Önleyici ya da tedavi edici ilaçlar yanında, bazı yaşam değişiklikleri, akupunktur, botoks gibi alternatif tedaviler de migren ağrılarının tedavisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Doğru tedavi seçimi için uzman hekime başvurmak önemlidir” dedi.
Migren ağrısı nasıl geçer?
Migren ağrılarının, başlamadan saatler hatta günler öncesinden hissedilebildiğini ifade eden Uzm. Dr. Serdar Taşdemir, “Migren atağında; halsizlik, yorgunluk birkaç gün önce başlayabilir. Ağrı döneminden önce; görme bulanıklığı, ellerde uyuşma, baş dönmesi tarzı auralı dönem vardır. Ağrılı dönem başlamadan önce ağrının şiddetleneceği hissedilebilir. Bunu hissettiğiniz zaman; gevşeme egzersizleri, baş ve boyun bölgesine yapılan masaj rahatlama sağlayabilirsiniz. Açlık hissiniz varsa bir şeyler yemelisiniz. Ağrı gelmeden önce triptan içeren ilaçlardan bir tane alabilirsiniz. Ağrı başladıysa soğuk uygulama ya da başı sıkma ağrıyı azaltabilir. Ağrı şiddetlendiyse triptan içeren ilaçlardan veya ağrı kesici bir ilaç alabilirsiniz. Ayrıca karanlık sessiz bir ortamda uzanmak, ağrının azalmasına fayda sağlayacaktır” açıklamasında bulundu.
Migren hastaları için faydalı öneriler
Migren hastalarına önerilerde bulunan Uzm. Dr. Serdar Taşdemir, “Kendinizi tanıyın, ağrılarınızı tetikleyecek durumları tanıyın ve onlardan uzak durun. Düzenli bir yaşantıyı tercih edin. Öğünlerinize dikkat edin. Uykunuzu dengeleyin, ne az ne de fazla uyuyun. Spor yapın, bol su için, sigara kullanmayın. Ağrılarınızı tetikleyen yiyecekleri tespit edin, bu gıdaları mümkün olduğunca az tüketin. Alışveriş merkezleri gibi aşırı gürültülü, aşırı aydınlatma ve ışığın bulunduğu ortamlarda mümkün olduğunca az süre geçirin. Bilgisayar ve televizyon başında uzun süre vakit geçirmeyin. Yanınızda her zaman atak tedavisinde kullanılan ilaçlardan bulundurun ve ağrı şiddetlenmeden alın. Şiddetli ağrınız olması halinde sessiz karanlık bir ortamda uzanın. Ağrılarınız kontrol altında değil ise koruyucu tedavi için doktora başvurun” şeklinde konuştu.