Rahim ağzı kanserinin, her yıl yaklaşık 500 bin kadında görüldüğünü ifade eden İskenderun Gelişim Hastanesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Dr. Ezgi Oymak, kadınlarda en sık görülen kanser türlerinden bu kanserin erken teşhis edildiğinde önlenebilir bir hastalık olduğuna dikkat çekti.
Rahim ağzı (serviks) kanserinin belirtilerinden söz eden Uzm. Dr. Ezgi Oymak, “Rahim ağzı kanseri, rahim ağzı dokusunun kötü huylu hücrelere dönüşümü sonrası ortaya çıkmaktadır. Yavaş gelişen kanser türlerinden olan rahim ağzı kanserinin temelinde Human Papilloma Virüsü olarak adlandırılan HPV vardır. Erken evrede rahim ağzı kanseri hiç bir şikâyet olmadan da ortaya çıkabilir. Bu sebepten ötürü, erken tanı için düzenli takip, yani yılda bir kadın doğum kontrolü önemlidir. Erken taramalar sonucu bu virüs tespit edilmekte ve hastalık ilerlemeden önüne geçilebilmektedir” dedi.
“En etkili korunma yöntemi aşı”
Rahim ağzı kanserinden korunmada önemli noktanın, HPV enfeksiyonundan korunmak olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Ezgi Oymak, “HPV aşısı, papillom virüsüne karşı koruma sağlar. Bu enfeksiyona karşı koruma sağlayarak, rahim ağzı hücrelerindeki anormal değişimlere engel olur. HPV aşısı yaptırın, rahim ağzı kanserinden korunun” açıklamasında bulundu.