HBB BAŞKANI SAVAŞ: 700 TOMA SADECE VATANDAŞA SU SIKMAK İÇİN Mİ ALINDI?

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

SAVAŞ: İKTİDAR 19 YILDA HATAY’DAN ALDIĞININ ÇOK AZINI HATAY’A GERİ VERDİ

LÜTFÜ SAVAŞ: EXPO’YU BİTİRMEMİZE ENGEL OLMAK İSTİYORLAR

SAVAŞ: ÖDEDİĞİMİZ VERGİLERİN NERYE HARCANDIĞINI TAKİP EDECEĞİZ

SAVAŞ: YANGINLAR DEVAM EDERKEN ÇIKARTILAN KANUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

SAVAŞ: TÜRKİYE CUMHURİYETİ YASALARI SADECE MUHALEFET BELEDİYELERİNE Mİ GEÇERLİ?

SAVAŞ, ASİ’DEKİ BALIK ÖLÜMLERİNİN SEBEBİNİ AÇIKLADI

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Lütfü Savaş, kentte yayın yapan 7 radyo kanalının ortak canlı yayınına katılarak önemli açıklamalarda bulundu.

Programa birçok kentte yaşanan orman yangınlarda hayatını kaybeden 8 vatandaşa Allah’tan rahmet dileyerek başlayan Savaş, “Vatandaşlarımızla birlikte ormanlarımızı ve birçok canı kaybettik. Çok üzgünüm. Küresel ısınma ve iklim değişikliği bu yangınların sebebi olabilir. Ancak bunları düşünmek yerine önlem almak gerekir. Belediyelerin, Tarım ve Orman Bakanlığının ve hükümetin bu konuda ortak paydada buluşup yangınları nasıl bertaraf ederiz diye birlikte karar alması önemlidir” dedi.

Başkan Lütfü Savaş, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin orman yangınlarına müdahalede belediyelerin sorumlu olduğu yönündeki açıklamalarına da ilgili kanunla yanıt verdi.

SAVAŞ BAKAN PAKDEMİRLİ’YE KANUNLA YANIT VERDİ

Bakan Pakdemirli’yi haksız bulduğunu söyleyen Savaş, “6831 sayılı Orman Kanunu’nun 69. maddesi gereğince Orman İdaresi, orman yangınını önlemek, söndürmek maksadıyla her türlü hizmeti yapar ve yaptırır. Yangınlar ormanlarda başlayıp meskun mahale doğru geldiği için sorumluluk belediyelerde değil Orman İdaresi’ndedir. Yangınlar ormanlarda başlayıp meskun mahale doğru yayılmasına rağmen hiçbir belediye veya personeli ‘Burası ormandır. Biz dokunmayalım’ dediğini görmedim. Hepimiz birlikte destek oluyoruz. Ama Sayın Bakanın bu demeci çok talihsiz oldu. Önce herkes kendi kapısının önünü süpürüp kendi vazifesini yapacak. Ondan sonra başka kurum ve kuruluşları vazifesini yapmıyorsa vazifeye davet edecek” ifadelerini kullandı.

KAVGA ETME DERDİNDE DEĞİLİZ

Cumhuriyet Halk Partili 11 büyükşehir belediye başkanı olarak ortak deklarasyon yayınladıklarını da ifade eden Savaş, bölgede sıkıntı varken kavga etme derdinde olmadıklarının ve sorunları birlikte çözme derdinde olduklarının altını çizdi.

Başkan Savaş, Hatay Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekiplerinin Adana, Kilis, Mersin ve Osmaniye’de çıkan yangınlardan sonra Muğla’daki yangına da destek verdiğini söyledi.

“YANGINLAR DEVAM EDERKEN ÇIKARTILAN KANUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ”

İyi bir organizasyon şeması ile yangınların üstesinden gelinebileceğini söyleyen Savaş, “Aciz durumdaysak ve gücümüz yetmiyorsa konu komşu yardım etmek istiyorsa yardım edebilir. Bunun gurur yapılacak bir tarafı yok. Keşke erkenden tedbir alınsaydı da insanlar bize yardım etmek durumunda kalmasaydı. Yangınlar devam ederken imar değişikliği ile ilgili kanun çıkartılıyor. Bu konunun da takipçisi olacağız” dedi.

Lütfü Savaş, Hatay’da yangın riski taşıyan bölgelerde Gönüllü İtfaiyeci çalışmalarına başladıklarını söyledi. Yüksek risk taşıyan bölgelerde bu çalışmanın hayat geçirildiğini açıklayan Savaş, “7 mahallemizde hayata geçirdik. 14 yerde daha yapacağız. Gönüllülere eğitim verip yangına ilk müdahaleyi yapmalarını sağlayacağız. Kritik bölgelerde zabıtalarımız devriye geziyor. Ama biz bunları hükümetle birlikte yapmak isterdik” dedi.

“700 TOMA SADECE VATANDAŞA SU SIKMAK İÇİN Mİ ALINDI?”

Yangın söndürme uçaklarına ödenen kira bedellerinin ve yapılan ihalelerin kamuoyuna açıklanması gerektiğini söyleyen Savaş, “Türk Hava Kurumu’nun uçakları neden kullanılmıyor? 700 TOMA sadece vatandaşlara su sıkmak için mi alındı? Hükümetin bunları kamuoyuna açıklaması gerekiyor” dedi.

İktidarın süreci iyi yönetemediğini söyleyen Savaş, “Çoğu bakan birçok toplantıya özel uçaklarıyla gidiyor. Bunların yerine ormanları koruyacak uçaklar alınsaydı. İktidar eleştirilmeyecek bir pozisyonda değil” diyerek eleştirilerin doğru olduğunu vurguladı.

BAŞKAN SAVAŞ’TAN YANGINLAR İÇİN BİLİM KURULU ÖNERİSİ

Küresel ısınmanın devam edeceğinin altını çizen Savaş, “Küresel ısınma sebebiyle bu tür yangınlar devam edecek. Hükümetin kısa, orta ve uzun vadede eylem planlarının hazır olması gerekir. Herkesin farklı bir tarafa itilerek çalışmasından CHP’li belediyeler olarak rahatsızız. Biz koordineli çalışmak istiyoruz. Bu konuda bilim kurulu oluşturulmalı ve öyle hareket edilmeli” dedi.

Başkan Lütfü Savaş, programın ilerleyen dakikalarında kent gündemi ile ilgili konuştu.

SAVAŞ ASİ’DEKİ BALIK ÖLÜMLERİNİN SEBEBİNİ AÇIKLADI

Son günlerde Asi Nehri’nde görülen balık ölümleri ile ilgili açıklamalarda bulunan Lütfü Savaş, “Asi Nehri’nin sorumluluğu Devlet Su İşlerine ait. DSİ 15 Nisan’dan itibaren 5 noktada Asi Nehri’ne gelen suyu kesiyor. Arazi sulaması için yapılan bentlerden ötürü nehre su gelmiyor. Biz Asi’yi kötü görüntüsünden kurtardık. Yaptığımız arıtma tesisinden Asi’ye saniyede 100 litre temiz su veriyoruz ama yetmiyor. Çünkü nehirdeki habitat çoğaldı. Kanuna göre DSİ’nin 1 metreküp su bırakması gerekiyor. Bırakamadığı için bizim verdiğimiz su yetmiyor ve balıklar ölüyor” diyerek bu konuda DSİ’nin yapması gerekenler olduğunu anlattı.

Hatay’daki DSİ yetkilileri ile her zaman uyum içinde çalıştıklarını söyleyen Savaş, “Buradaki yetkililerle her konuda uyum içinde çalıştık. Eğer hükümet para vermeyip barajı bitirmiyorsa buradaki arkadaşların da yapabileceği bir şey yok. Bu konuda üreticinin tarlasının mı sulanması yoksa balıkların yaşaması mı ikileminde konuyu çözüme kavuşturacak kurum biz değiliz. Biz kendi imkânlarımızla 100 litre su verebiliyoruz. Eğer DSİ biraz su bırakabilirse biz memnun oluruz” ifadelerini kullandı.

Asi Nehri ile ilgili önemli bir proje hazırladıklarını da söyleyen Savaş, bu proje ile Asi’nin 2-3 yıl sonra daha da rahatlayacağını ifade etti.

İktidarın Hatay’da 6 baraj ve 3 gölet yaptığı iddiasına da açıklık getiren Savaş, “Bunların açılışı oldu ama bizim gördüğümüz 1 baraj ve 1 gölet oldu. Sadece Karaçay Barajı bitti. Onda da 2019 ve 2020’de kaçak olduğu için su boşaltıldı. 2013’te bitmesi gereken tesis 2019’da bitti. Bu barajdan Antakya’nın, Defne’nin ve Samandağ’ın bir kısmına su veriyoruz” dedi.

BAŞKAN SAVAŞ: MİLLEYHA’YA SAHIP CIKACAGIZ

Lütfü Savaş, birçok kuş türüne ev sahipliği yapan Milleyha Sulak Alanı’nda geçen haftalarda yapılan tahribat ile ilgili de açıklamalarda bulundu.

Milleyha alanı ve caretta carettaların üreme alanları ile ilgili kamuoyunun dikkatini çekmek ve bölgelerin tanıtımı için YouTube kanalında video paylaştığını söyleyen Savaş, “Biz bu alanlara dikkat çekmek ve koruma altında olduğunu göstermek için paylaşımda bulunduk. Kimse bu alanları tahrip etmesin diye bu videoları yayınladık. Milleyha’da kanal açıldığını öğrenince hemen kapattırdık. Canlıları korumak zorundayız. O alanı rehabilite edip güzelleştireceğiz. Tüm bunları bölgenin mülk sahipleri ile birlikte yapacağız” dedi.

Lütfü Savaş, kentte yaşanan su sıkıntısı ile ilgili sorulara da yanıt verdi.

“SAMANDAĞ’DA KAYIP KAÇAK ÇOK FAZLA”

Lütfü Savaş, Samandağ’da içme suyu çalışmaları ile ilgili olarak da “DSİ tarafından bu yıl isale hattı yapılırsa önümüzdeki yıl Samandağ’da hiçbir problem kalmaz. Şu anda Samandağ’da kayıp kaçak çok fazla. Tekebaşı ve Mağaracık’ta yeni kuyular açtık. Samandağ’da iki yılda bitmesi gereken içme suyu hattının yüzde 95’ini bir yılda bitirdik. İnşallah önümüzdeki yazdan itibaren Samandağ’da hiçbir sıkıntı kalmaz” diyerek şu anda Samandağ’da herhangi bir sıkıntı olmadığını dile getirdi.

Başkan Lütfü Savaş, su kesintileri konusuna da açıklık getirdi.

14 Temmuz tarihinden itibaren 61 noktada elektrik kesintisinin yaşandığını belirten Savaş, “En az 1 saat olmak üzere 61 noktada elektrik kesilmiş. Elektrik 1 saat kesilince 8 saat su verilemiyor. Biz kimseyi suçlamıyoruz ancak bakım ve onarım yapılacaksa bizim de haberimiz olmalı. 700’e yakın su kaynağımız var. Hepsine jeneratör koyamayız. Çünkü bunları koruyamayız” dedi.

BAŞKAN SAVAŞ ELEKTRİK KESİNTİLERİ İLE İLGİLİ TUTANAKLARI AÇIKLADI

Elektrik kesintilerinde sabotaj olduğu ile ilgili açıklamasını resmi kurumlardan aldığı tutanaklara dayanarak yaptığını ifade eden Savaş, “Sanıyorum bu tutanakları Sayın Valimiz ile paylaşmamışlar. Ancak halkımız gerçekleri bilmeli. Sayın Valimizle kavga edecek durumda değiliz. Şu anda herkes birbiriyle barışık ve birlikte yaşamak zorunda. Elektrik kesintileri konusunda enerji sağlayıcılar yatırım yapılmak zorunda. Ama bunu tam bayram öncesi yapmak doğru değildi” dedi.

“MADEM BU KADAR İNSANI BURAYA GETİRİYORSUNUZ O ZAMAN BELEDİYELERE YARDIM ETMELERİ GEREKİR”

Lütfü Savaş, kentte yaşayan Suriyelilerin elektrik ve su tüketiminin fazla olduğunu da söyledi. İktidarın bu konuda belediyelere kaynak yaratması gerektiğini bir kez daha vurgulayan Savaş, “Bu ve altyapı konularında iktidarın bize istihkakımızı vermesi lazım. Bitti dedikleri barajları gerçekten bitirip açması lazım. Madem bu kadar insanı buraya getiriyorsunuz o zaman belediyelere yardım etmeleri gerekir” diyerek iktidarın Hatay’da yaptığını söylediği barajları görmek istediğini ifade etti.

Başkan Savaş, HBB’nin ilçelerde yaptığı bazı altyapı çalışmalarını sıraladı.

SAVAŞ HATSU’NUN İLÇELERE YAPTIĞI YATIRIMLARI SIRALADI

Savaş, “2014 yılından itibaren Arsuz’a 65, Antakya’ya 295, Belen’e 64, Defne’ye 31, İskenderun’a 45, Kırıkhan’a 36 buçuk, Yayladağı’na 12, Samandağ’a 74, Reyhanlı’ya 29, Payas’a 11, Kumlu’ya 4 buçuk, Erzin’e 95, Hassa’ya 28 buçuk, Dörtyol’a 20 ve Altınözü’ne 51 buçuk milyon liralık yatırım yaptık. Sadece altyapıya 850 milyon liralık yatırım yaptık. Devam eden çalışmalarımız var. Bunları da en az krediyle yapan belediyeyiz. 2017 yılında İskenderun’un 99 milyon liralık borcunu ödedik” dedi.

“MUHALEFET BELEDİYESİ OLDUĞUMUZ İÇİN BÖLGEDEKİ HİBELERDEN EN AZ YARARLANAN BELEDİYE DE BİZİZ”

İktidar partisinin 19 yıldır kendi yönettiği ilçelerde bile hiçbir yatırım yapmadığını söyleyen Savaş, “Altınözü yıllardır iktidar partisi tarafından yönetiliyor. Kanalizasyon ve içme suyunu şebekesini biz yaptık. Arıtma tesisini de yapacağız. Reyhanlı’da 80 bin nüfusa göre arıtma tesisi yaptık ama şu anda ilçenin nüfusu 230 bin. Muhalefet belediyesi olduğumuz için bölgedeki hibelerden en az yararlanan belediye de biziz. İktidar partisinden olan büyükşehirler bizim aldığımızın 3 katı hibe aldı” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ YASALARI SADECE MUHALEFET BELEDİYELERİNE Mİ GEÇERLİ”

Başkan Lütfü Savaş, Gökçegöz Katı Atık Bertaraf Tesisi ile ilgili olarak da “Bu alanın 2025’e kadar kullanılabileceğini öngördük ama Suriyelilerin gelmesi ile birlikte bu alan daha kısa sürede doldu. 3 yıldır alarm veriyor. 2017 yılından itibaren yeni arayışlara girdik. Kırıkhan, Altınözü ve Yayladağı’nda yeni yer istedik ama kabul etmediler. Gökçegöz alanını genişletmek istedik. ÇED raporu süreci olumlu ilerlerken 2020’nin Şubat ayında bize ret cevabı geldi. İtiraz ettik ve Danıştay bizi haklı buldu. Ama bakanlık bize 4 aydır cevap vermiyor. Türkiye Cumhuriyeti yasaları sadece muhalefet belediyelerine mi geçerli” diyerek Hatay halkının bakanlıktan bu konuda cevap beklediğini söyledi.

BAŞKAN SAVAŞ HASSA BELEDİYESİ ILE ILGILI SAVCILARA ÇAGRIDA BULUNDU

Başkan Lütfü Savaş, Hassa’da yapılması planlanan Millet Bahçesi alanı için Meclis’te görüşülen konuyu gündeme taşıdı. Söz konusu alanın önce TEKEL’e ait olduğunu sonra Hazine’ye ve ardından TOKİ’ye devredildiğini söyleyen Savaş, “TOKİ burayı Millet Bahçesi olsun diye Hassa Belediyesine devretmiş. Şimdi ise bu alan Millet Bahçesi geriye çekilerek özel mülkiyetin kullanımına açılmış. Ancak Milli Emlak Müdürlüğü bunun devleti zarara uğratacağını yazıyla ifade etmiş. Buna rağmen iktidar partisi temsilcileri HBB Meclisi’nde bu kararı çıkartıyor” diyerek bu kararı muhatabına iade edeceğini belirtti.

Hassa Belediyesinin bu süreçte 81 arsa, 1 iş yeri, 1 tarla ve 1 arazi sattığını da açıklayan Lütfü Savaş, “Türkiye bir hukuk devletidir. Buradan savcılarımıza arz ediyorum. Nasıl ki biz hesap veriyorsak iktidar partisinin belediye başkanlarına da lütfen hesap sorun. Bu konuyla ilgili tüm evrakları savcılığa vermeye hazırız. Aynı zamanda her çıktığı ortamda beni halkın önünde küçük düşürmeye çalışan iktidar partisi il başkanı da bizden bu evrakları alabilir. Aldığımız arazileri sattırmama konusunda Meclis’teki çoğunluktan dolayı bize baskı yaparken kendi insanlarının ne yaptığına baksın. İktidar partisinin il başkanının bu kirliliği temizlesin” diyerek bu işin peşini bırakmayacağını ve adli makamlarla bu belgeleri paylaşacağını ifade etti.

BAŞKAN SAVAŞ MÜLTECİ AKINI İÇİN HÜKÜMETTEN CEVAP BEKLİYOR

Türkiye’ye doğru mülteci akını ile ilgili konuşan Savaş, “Şu anda Hatay’da resmi rakamlara göre 500 binin üzerinde Suriyeli yaşıyor. 130 bin civarı da Afgan vatandaşı geldiği konuşuluyor. Suriye’den her yaştan insan geldi ancak Afganistan’dan yalnızca gençler geliyor. Bu durumun hükümet tarafından açıklanması gerekiyor. Bu coğrafya yönetilirken hükümetin 100 defa düşünüp bir defa hamle yapması lazım. Hem Suriyelilerin akıbeti hem de Afganlar’ın gelişiyle ilgili kamuoyunun bir cevaba ihtiyacı var” şeklinde konuştu.

Ülkeye gelen mültecilerin güvenlik zafiyeti oluşturup oluşturmayacağına dair yöneltilen soruya Başkan Savaş şöyle yanıt verdi:

“Güvenlik sorunu oluşturmaması mümkün değil. Misafirlik bu kadar uzun sürmez. Bu konuda iktidarın tatmin edici bir plan ve programı olması lazım. Buraya gelenlerin neden geldiği ve kim oldukları konusunda halkın da aydınlatılması lazım. Dedikoduları önleyecek açıklamalar hükümet tarafından yapılmalı. İktidar bir daha seçim kazanmak istiyorsa bu konuda ciddi adımlar atmalı.”

SAVAŞ: YALAN SÖYLÜYORLAR

Ak Parti Hatay İl Başkanı Adem Yeşildal’ın Vakıf İş Hanı’nın akıbeti konusunda Başkan Savaş’ı halkı kandırmakla itham etmesi üzerine, Başkan Savaş’a bu konuya dair söylemek istedikleri soruldu.

Lütfü Savaş bu soruya şöyle yanıt verdi: İktidar bugüne kadar Hatay’dan ne almış ve Hatay’a ne vermiş? İktidar geçen yıl Hatay’dan 12 milyar 514 milyon TL vergi almış. Bu seneki yatırım programında 480 milyonluk yatırım var. Bu sene bu paranın ne kadarının harcandığını takip edeceğiz. Vakıf İş Hanı’nın bulunduğu yerde altı otopark olacak şekilde bir projemiz vardı. O bölgede yaptığımız jeoradar çalışması sonucunda yerin 4 metre altında 3 ayrı tarihi yapıya rastladık. Otopark için 10 metre yerin altına inmek gerekiyor. Şu an bu durumda oraya inşaat yapılamaz. Önceki haliyle alanın değeri 27 milyon ederdi. Sadece düz bir arazi satın alıyoruz. Bu konuda biri yalan söylüyorsa o ben değilim. Bu açıklamayı yapan arkadaşımızdır. Bu arkadaşımız Hatay daha fazla para harcayınca mutlu mu olacak merak ediyorum” dedi.

“EXPO’YU BİTİRMEMİZE İZİN VERMİYORLAR”

İktidar partisi il Başkanı Adem Yesildal ve ik yöneticilerinin tutumu nedeniyle HBB Meclisi’nin uyum içinde çalışmaktan uzaklaştığını ve şehrin önemli sorunlarının çözümünün engellendiğini de belirten Savaş, “Bu arkadaşımız geldikten sonra Meclis’te her şey kaosa dönüştü. Bir kişi geldi bütün her şeyi bozdu. Borçlanma yetkileri çıkmıyor. Fonksiyon verip satmak istediğimiz arsaların satışına izin vermiyorlar. EXPO için borçlanma talebimizin 2019 ve 2020’de izin vermelerine rağmen 2021’de izin vermiyorlar. EXPO’yu bitirmemize izin vermek istemiyorlar” diyerek Hatay halkının bu konuları bilmesi gerektiğini vurguladı.

“İKTİDAR 19 YILLIK SÜREDE HATAY’DAN ALDIĞININ ÇOK AZINI HATAY’A GERİ VERDİ”

Başkan Lütfü Savaş, programın sonunda EXPO 2021 Hatay’a katılacak şehir ve ülkeleri açıkladı. İzmir’den Gaziantep’e, Nepal’den Hollanda’ya kadar birçok şehir ve ülkenin dev organizasyonda yer alacağını ifade eden Savaş, “Çok zengin bir organizasyon olacak. Şehrimizin refah seviyesinin artması için büyük düşünmemiz lazım. Maalesef iktidar 19 yıllık sürede Hatay’dan aldığının çok azını Hatay’a geri verdi. Yaptıkları tek şey cezaevi ve adliyelerdir. 2016’dan beri İskenderun’a inen kaçış rampası yapamadılar. Ona rağmen HBB’nin bu kadar hizmetini görmezden gelip engellemeye çalışıyorlar” dedi.

Kategori:

Leave a reply

  • Default Comments (0)
  • Facebook Comments

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>