İskenderun Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Murat Alpay, kadınlarda yaygın olarak görülen polikistik over sendromu belirtileri ve tedavisi hakkında bilgilendirmede bulundu.
Polikistik Over Sendromu nedir?
Polikistik over sendromunun hormonal bir hastalık olduğunu belirten Op. Dr. Murat Alpay, “Kadınlarda sıkça görülen hormonal bozukluk sebeplerinden birisi polikistik överdir. Polikistik over genellikle; adet görememe ya da uzun aralıklarla adet görme gibi düzensizliklerle kendini belli etmektedir. Bu en önemli belirtilerin yanı sıra hormonların artışına bağlı olarak; aşırı tüylenme, sivilce, saçlarda seyrelme, ciltte koyu bölgeler, baş ağrısı, kilo alma, kısırlık, depresyon ve insülin direnci gibi belirtileri de vardır. Polikistik over sendromu, kadınlarda kısırlık sorununa da sebep olabilmektedir” açıklamasında bulundu.
Tanı ve tedavi yöntemi nedir?
Op. Dr. Murat Alpay, “Polikistik over sendromu tanısında öncelikle, fiziksel muayene ve ultrason görüntüleme yöntemi gelmektedir. Bunlara ek olarak, kan testi ve şeker testi ile polikistik over sendromu tanısı konulmaktadır. Bu sendromun tedavisi, kişiden kişiye farklılık göstermektedir. Tedavi yöntemini belirlerken; hastanın yaşı, fiziksel durumu, kilosu, sendromun ilerleyiş şekli ön planda tutulur. Tedavi sonucunda adette önemli oranda düzelme olabilmekte, yumurtlama probleminin son bulmasıyla da genellikle gebelik kendiliğinden oluşmaktadır. Tedavinin başarılı olmasındaki en önemli faktörlerin başında ise, hasta ve yakınlarını doğru bilgilerle yönlendirerek doğru ilaçların kullanımının sağlanması gelmektedir” dedi.