6 Şubat depremleri sonrası, mali ve ekonomik düzenlemelerin sahaya tam olarak yansımadığını dile getiren Nermin Yıldırım Kara, “11 ilimizde binlerce yurttaşın işyerleri ve evleri yıkılmıştır. Yıkımın etkisini daha iyi anlayabilmek için verilerle konuşmak önemlidir. Deprem bölgemizde toplam 600.041 konut-köy evi yıkık veya ağır hasarlı olarak kayıtlara geçmiştir. Bu şartlar altında, ticareti ve ekonomiyi canlandırmak için yapılan düzenlemeler yetersiz kalmıştır. İşverenlerin ve esnafların mağduriyetleri katlanarak artmaya devam etmektedir. Birçok yurttaşımız borçların altında ezilmektedir. En azından devletin alacaklı olduğu durumlarda destek ve ertelemeler yapılmalıdır.” dedi.
PRİM VE BAĞKUR ÖDEMELERİ ERTELENMELİ
Deprem bölgesindeki firmaların ve esnafın ekonomik açıdan toparlanmasının bu şartlarda güç olduğunu tekrar vurgulayan Nermin Yıldırım Kara, “2023 yılı Ocak, Şubat, Mart, Nisan, Mayıs ve Haziran aylarına ait prim borçları 31 Ağustos 2023 tarihine kadar ertelenmişti. Mevcut durumda halen deprem bölgesinde ekonominin canlanması açısından bir gelişme yaşanmamıştır. Hala insanların işyerleri yıkılmış ya da ağır hasarlı durumdadır. Bundan dolayı söz konusu erteleme yeterli gözükmemektedir. Yeniden düzenleme yapılarak en az 1 yıl daha, yani 31 Ağustos 2024 tarihine kadar prim borçları için erteleme yapılmalıdır. BAĞ-KUR ödemeleri için de en az 24 ay taksit yapılmalı ve 3 ayda bir ödeme yapılacak şekilde kolaylık sağlanmalıdır. Yine işyerleri yıkılmış ve bundan dolayı işten çıkarılan birçok işçi bulunmaktadır. Mağduriyetlerin azalması için ihbar ve kıdem tazminatları da devlet tarafından karşılanmalıdır. Gerekli görüldüğü durumda işverenler için faizsiz kredi imkanları düşünülmelidir.” dedi.
SGK TEŞVİKLERİ HAYATA GEÇİRİLMELİ
Deprem bölgesindeki acı tablonun, bu şartlar altında henüz değişmeye elverişli olmadığını belirten Hatay milletvekili, “Deprem bölgelerinde nüfus günden güne azalmaktadır. Zaruri nedenlerle göç edenlerin sayısı artmaktadır. Bu yurttaşlarımızın geri dönüşünü sağlamak zorundayız. Yurttaşların tekrar yaşam alanlarındaki çalışma şartlarına tutunabilmeleri için SGK teşvikleri hızlı bir şekilde düzenlenmelidir. 6486 sayılı kanunun 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 81. Maddesi ile yapılan düzenlemeyle 6 puana kadar yapılan ilave prim desteği 31 Aralık 2022’de bitmiştir. Deprem bölgelerinde özel sektör tarafından istihdam edilen işçiler için bu düzenlemenin tekrar yürürlüğe koyulması gerekmektedir. Bölgede çalışacak işçilerin asgari ücret üzerindeki ödemeleri nakdi yardım kabul edilerek sigorta priminden muaf tutulması için düzenlemeler gerekmektedir.” dedi.