GUT HASTALIĞI NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

İskenderun Gelişim Hastanesi Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Yılmazer, eklemlerde şiddetli ağrı, şişkinlik ve kızarıklığa neden olan gut hastalığı hakkında bilgilendirmede bulundu.

Gut hastalığının, vücutta ürik asit seviyelerinin yükselmesinden kaynaklandığını ifade eden Doç. Dr. Barış Yılmazer, “Gut; eklemde ağrı, şişlik, kızarıklık, ısı artışı ile seyredebilen ve sık görülen bir romatolojik hastalıktır. Genellikle ani gelişen eklem yakınmaları ataklar halinde seyreder. Ayak başparmak eklemi en sık tutulan eklem olup, bazen ilk atakta veya sıklıkla yetersiz tedavi öyküsü varlığında ayak sırtı, ayak bileği ve diz eklemlerinde de ağrı, şişlik, hassasiyet ile kendini gösteren iltihabi tutulum görülebilir. Ani başlangıçlı atak genellikle gece başlar ve ağrı birkaç saatte oldukça şiddetli bir hal alabilir. Eğer erken tanı konulamaz ve uygun tedavi verilemez ise gut hastalığına bağlı eklem atak sıklığı artabilir ve atak süresi uzamaya başlayabilir. Tutulan eklem sayısı da bu süreçte artış gösterebilir. Gut hastalığında çoğunlukla kan ürik asit düzeyi artış gösterir. Yalnız gut tanısı için kandaki ürik asit düzeyine bakmak yeterli değildir. Çünkü birçok insanda farklı nedenlerden dolayı kan ürik asit düzeylerinde artış olabilir ve bu durum her zaman gut hastalığına neden olmaz. Gut hastalığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Gut hastalarında, alkolden kaçınmak, kilo kontrolü, kırmızı et ve deniz ürünlerini az tüketmek, sebze ve meyve ağırlıklı bir beslenme şekli normal kan ürik asit düzeyinin sağlanması açısından önerilmekte ve bu durum gut eklem atağı oluşma riskini azaltabilmektedir. Gut hastalığı, uzun vadede eklem hasarına da neden olabilmektedir. Bu nedenle erken ve doğru tanı konulması, uygun tedavi edilmesi son derece önemlidir. Hastalara, atak tedavisi sonrası atağın tekrarını önlemek amaçlı bir süre daha tedavi verilebilmektedir. Gut hastalığı, tanı ve tedavisi için bir romatoloji uzmanına başvurulması uygun olacaktır” dedi.

Kategori:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>