Antakya’nın tarihini ve kültürünü belgeselleştiren Prof. Dr. Sedat Cereci’nin 2017 yılında çektiği “Antakya Belgeseli”, 6 Şubat 2023 Hatay depremi sonrasında ilk defa 19 Aralık Perşembe günü Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde izleyicilerle buluşacak. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri biriminin katkılarıyla gerçekleştirilen belgesel, Antakya’nın tarihi ve inanç çeşitliliğini mercek altına alıyor.
Belgeselde, Antakya’nın önde gelen isimlerinden Ali Yeral, Jan Delüller, Haron Cemal, Hamdi Kaviloğlu, Bolos Bahçecioğlu ve Semiramis Kuseyri’nin anlatıları yer alıyor. Antakya Rum Ortodoks Kilisesi, Antakya Musevi Havrası, Ehl-i Beyt Kültür ve Dayanışma Vakfı, İl Müftülüğü, Samandağ Ziyareti, Hıdırbey ve Vakıflı Köyleri gibi yerlerde yapılan çekimlerle, Hatay’da binlerce yıldır bir arada yaşayan farklı inançların insanlık adına verdiği mesajlar vurgulanıyor.
Çekimlerde, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İletişim Fakültesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Sacit Uğuz, Dr. Öğr. Üyesi Tülay Atay ve Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Duyuler, birlikte çok sayıda akademisyen, öğrenci ve sinemacı da yer aldı. Çekim ekibinin kalabalık olması, belgeselin derinlikli ve kapsamlı bir eser haline gelmesini sağladı.
Belgeselde, 6 Şubat 2023 depreminden önceki Antakya görüntülerine de yer veriliyor. Meclis Binası, eski kent dokusu, Uzun Çarşı, eski Valilik ve konaklar gibi yapılar, nostaljik bir bakış açısıyla izleyiciye sunuluyor.
Hatay’ın geleneksel kültürünü ve tarihi dokusunu belgesel diliyle anlatan Prof. Dr. Sedat Cereci, daha önce Hatay’ın mutfağı, hataylılar ve depremin izleri gibi konuları da filmle belgelemişti. Prof. Dr. Cereci, son olarak Hatay’ın geleneksel çocuk oyunlarını konu alan bir belgesel üzerinde çalışıyor. Ayrıca, 6 Şubat 2024 tarihinde, Hatay Depremi’nin birinci yıldönümünde “6 Şubat 4:17” adlı belgeseli ile New York Film Festivali’nde Onur Ödülü’ne layık görüldü.