Türkiye Gençlik Vakfı Antakya İlçe Temsilciliği tarafından Bosna-Hersek’in işk cumhurbaşkanı Aliya İzzetbegoviç’i konu alan konferans düzenlendi.
Antakya Öğretmen Evi’nde gerçekleşen etkinlikte konuşmacı olarak katılan Mustafa Kemal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Özay Suliman, Aliya İzzetbegoviç’i katılımcılara anlattı.
TÜGVA Antakya İlçe Başkanı Ömer Bilgin, Bosna-Hersek’in savaş zamanında ciddi bir süreçten geçtiğini söyledi.
Bilgin, Aliya İzzetbegoviç’in tanınması gereken bir şahsiyet olduğunu belirterek: “Aliya İzzetbegoviç, hakikaten tanınması gereken, az tanıdığımı hatta toplumun geneline baktığımız zaman hiç bilmediğimiz yüksek oranda bilinmeyen birisi. Benim için hassas kısmı, çok büyük Bosna-Hersek ciddi bir süreçten geçti. 90’lı yıllarda Avrupa’nın gözü önünde çok büyük soykırımlara uğradı. Çok büyük zulümler gördü. Bosna-Hersek’i anlatan Avrupa yapımı birden çok film var. Bosnalı insanların zulüm görmelerinde tek bir neden Müslüman olmaları ve onlar kendilerine Evlad-ı Fatihan (Fatihin evlatları) diyorlardı. Ve özellikle Sırplar onlara zulüm ederlerken siz fatihin torunlarısınız diye zulüm ediyorlardı” dedi.
MKÜ İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Özay Suliman, rahmetli Aliya hakkında konuşmanın gerçekten çok zor olduğunu onun siyasetçi, düşünür, bilge olduğunu kaydetti.
Suliman, Aliya’nın sadece Bosnalıların değil balkan Müslümanlarının da lideri olduğunun altını çizerek: “Herşeyden önce rahmetli Aliya hakkında konuşmak gerçekten çok zor. Aliya bir siyasetçi, bir mütefekkir, bir düşünür, bir filozof, bir bilge. Aliya İzzet Begoviç, balkanlardaki Müslüman gençlik tarafından tanınıyorsa, biliniyorsa, Türkiye Cumhuriyeti’nin sayesinde oldu. Türk Milleti’nin sayesinde oldu. Ben gerçek Aliya’yı Türkiye’de tanıdım. Ve benim gibi de bir çok arkadaşım Türkiye’de tanıdı. Çünkü Balkanlar’da maalesef hala bugün Müslüman olmayan kesim Aliya’dan pek hazetmez. Aliya söz konusu olduğunda geçiştirilir. Çünkü Aliya sadece Bosnalıların değil balkan Müslümanlarının bir lideriydi” kelimelerini kullandı.