“HER SEKİZ KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ”

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal:

“HER SEKİZ KADINDAN BİRİ MEME KANSERİ”

Çağın hastalığı olarak bilinen meme kanserinin, her sekiz kadından birinde görüldüğünü belirten Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, erken tanı konmuş meme kanserinde, uygun ameliyat ve tedavi ile başarı şansının yüzde 95’in üzerinde olduğunu ifade etti.

İskenderun Gelişim Hastanesi sağlık personeline meme kanseri ile ilgili eğitim toplantısı düzenleyen Prof. Dr. Nursal; bu kanseri teşhis etmenin en etkin yolunun, 20’li yaşlardan itibaren kadınların kendi kendilerine yapacakları muayeneyle olacağını belirtti.

“Erken tanı ile tedavi daha başarılı”

Kanserin, bedendeki herhangi bir hücre grubunun kontrolsüz çoğalması olarak açıklayan Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, “Meme kanseri, çoğunlukla memenin süt üreten dokusundan kaynaklanır. Erken tanı ile yakalanırsa, tedavi şansı tama yakındır. Belirtiler ortaya çıktığı zaman, genellikle hastalık bir miktar ilerlemiş olur. Bu nedenle erken yakalamak için düzenli kontroller ve tarama önemlidir. En önemli belirti, ele gelen şişliktir. Özellikle yeni olan ve giderek büyüyen şişlik ya da sertlik kuşku uyandırmalıdır. Meme derisinde veya başında çekilme önemli bir belirtidir. Bir başka belirti ise meme derisinde kalınlaşma ve sertleşmedir. Özellikle kendiliğinden, meme başını sıkmadan olan kanlı akıntı araştırılmalıdır. Her sekiz kadından biri, meme kanserine yakalanmaktadır. Bu oranı düşürmek yani korunmak için henüz bir tedavi ya da yöntem yoktur. Bu oranı düşüremezsek bile, erken tanı ile tedavi edebiliyoruz” açıklamasında bulundu.

“Biyopsi kansere neden olmaz”

Biyopsi veya kitleye yapılacak herhangi bir işlemin, kansere yol açmayacağını ve kanserse de yayılmasına neden olmayacağını belirten Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, “Hiçbir yakınma olmasa bile düzenli kontrollerin önemini bir daha vurgulamak isterim. Ayrıca halk arasında yanlış bilinen bir şeyi daha düzeltmek istiyorum. Herhangi bir kitleye biyopsi yapılması, muayene edilmesi o kitleyi kansere çevirmez. Ya da kanserse bile yayılmasına neden olmaz. Sırf ya bir şey çıkarsa korkusuyla doktor ve düzenli muayenelerden kaçmayın. Kendi kendine meme muayenesi, adet kanaması bittikten 3 ile 5 gün sonra yapılır. Ayakta ve yatarak memeyi sıkıp avuçlamadan sadece parmak uçları ile çok bastırmadan yapılır. Meme başı dâhil, tüm meme dokusu dairesel hareketler ile değerlendirilir. Ayrıca koltuk altını da kontrol etmek gerekir. Birinci derece kadın akrabasında meme kanseri olması, geç doğum yapmak, emzirmemek, erken yaşta adet görmeye başlamak, geç yaşta menopoz ve şişmanlık meme kanserinin normalde görülme şansı olan sekizde bir oranını daha da artırır” dedi.

Kategori:
Etiketler:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>