YAŞASIN KADIN DAYANIŞMASI

Published on:  /   Son güncellenme  /   Yorum yapılmamış

Spread the love

İskenderun Kadın Platformu tarafından 8 Mart Dünya Kadın Emekcileri günü etkinlikleri düzenlendi.Etkinliğe Siyasi ve sivil toplum örgütleri katılım gösterdi.İskenderun Kadın Platformu temsilcisi Belgin Ayrancı Kartal yaptığı açıklamada şunları söyledi :

8Mart 1857 de eşit işe eşit ücret şiarıyla kadınların eşitlik ve özgürlük mücadelesinin ilk adımı atıldı. Tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için greve gitmesiyle başladı her şey. Fabrikanın girişine konan barikatlar çıkan yangında dışarıya çıkışları engellediği için 129 kadın hayatını kaybetti . 1910 yılında Clara Zetkin’in Sosyalist Enternasyonal’e önerisiyle 8 Mart her yıl kadın günü olarak anılmaya başlandı. 1975 yılında ise Birleşmiş Milletler tarafından 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak kabul edildi. Kadınların emek sömürüsüne, savaşlara, yoksulluğa, eşitsizliklere, adaletsizliğe ve kadınları yok sayanlara karşı barikatları yıkmak için ortak mücadele günü oldu .

Her yıl olduğu gibi hayatlarımız, haklarımız, özgürlüklerimiz üzerinden pazarlık yapanlara inat yine alanlarda tek ses susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz diyoruz . İstanbul Sözleşmesi’nden hukuksuzca çıkan iktidar, kadınların şiddet karşısında güvencesi olan 6284 Sayılı Kanunu, kadın ve kız çocuklarının en büyük hukuksal güvencesi olan Medeni Yasada yer alan kadınların lehine maddeleri hedefine alıp yanına tarikat ve cemaatleri de alarak mücadeleyle elde ettiğimiz haklarımızı gasp etmeye devam ediyor. Erken çocuk yaşta zorla evliliklere , esnek ve güvencesiz iş koşullarına , tacize , şiddete ,eğitim hakkımızı elimizden alanlara aile değil kadınız diyoruz.

Kadını kamusal alandan, güvenceli çalışma yaşamından çeken onu eve hapseden düzenlemelere aile yılı diyen siyasi iktidar toplumsal cinsiyet eşitliği arasındaki uçurumu derinleştiriyor. Kadını birey olarak görmeyen, aile içinde toplumsal cinsiyet rollerine hapsedip kamusal alandan uzaklaştırmaya, kadınların emeğini ve kimliğini görünmez kılmaya çalışan siyasi iktidar kabul görmek için taleplerini kredilerle cilalıyor. Yoksulluk kadının eseri olmadığı için bedelinide biz kadınlar ödemeyeceğiz. Kadınların eşit yurttaşlığını sorgulatan, emek sömürüsünü derinleştiren bu düzene, siyasal islam üzerinden , eğitim üzerinden itaat ve kabul üretilmesine izin vermeyeceğiz.

2024 yılında Afganistan, İran, Ukrayna ,Abd , Filistin’de kadınlar savaş ve şiddet politikalarına karşı hakları için mücadele etti. Birleşmiş milletler İsrail-Filistin’de kadınların yoğun bir cinsel şiddete maruz kaldığını tespit etti. Suriye’de, özellikle dün gece, Alevilere ve diğer azınlıklara yönelik saldırılar had safhaya ulaşmıştır. Kadınların kaçırılması, tecavüz tehdidiyle sindirilmesi, halkın keyfi gözaltılara maruz kalması, işkenceler, faili meçhul cinayetler, sürekli aşağılanma ve yok edilme tehdidi altında yaşamak artık bir olağan hâl almıştır. Buna rağmen, saldırıya uğrayanlar, kendi yaşam haklarını savunduklarında “devrik Esad güçleri” olarak yaftalanmakta ve suçlanmaktadır.Suriye’de hedef alınan Aleviler, Dürziler ve diğer azınlıklar yalnızca kendi varlıklarını ve yaşam haklarını korumaya çalışan sivillerdir. Tüm çatışma, savaş, iktidar, asimilasyon politikalarının yarattığı şiddete rağmen kadınlar canları pahasına direnmeye devam ediyor .Aile yılı ilan edilen 2025 de “Aile değil kadınız “diyerek yaşam alanlarımıza, işimize, ev içi emeğimize, haklarımıza, kimliğimize ve bedenimize sahip çıkacağız. Bireysel ve ekonomik anlamda, özgürlük alanlarımızın kısıtlanmasına asla müsaade etmeyeceğiz. Newyork tekstil işçilerinin yaktığı ateşi eşit, özgür , laik bir toplum inşa edene kadar yakmaya devam edeceğiz . Yaşasın 8 mart. Yaşasın kadın dayanışması

Kategori:

Leave a reply

  • Default Comments (0)
  • Facebook Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>